Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- żurek (najlepiej w butelce 0,5 l)
- 4 ząbki czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 2 małe pętka kiełbasy (np. zwyczajna, śląska)
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na żurek staropolski!
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Po 10 minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie.
- Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek.
- Przypraw majerankiem, pieprzem i solą.