Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 50 dag wiśni
- 2 szalotki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju
- laska cynamonu
- 2 goździki
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz czarny
- pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na schab z wiśniami!
- W rondlu zeszklij na łyżce oleju posiekane szalotki.
- Dodaj wydrylowane wiśnie, podlej winem, dodaj miód, goździki, ziele angielskie i cynamon.
- Gotuj 5 min na małym ogniu.
- Wlej mąkę rozrobioną w kilku łyżkach wody i zagotuj, mieszając.
- Gotuj 2 min, aby sos zgęstniał.
- Wiśnie przypraw do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
- Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Kotlety umyj, oczyść, osusz, natrzyj czosnkiem, rozmarynem i oprósz solą i czarnym pieprzem.
- Upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej na rumiano z obu stron.
- Podawaj polane wiśniami i udekorowane świeżym rozmarynem.