Tradycyjny żurek w wersji keto – będziesz go jadać nie tylko w Wielkanoc

keto żurek fot. Adobe Stock, interfacex
Keto żurek jest smaczny i niskowęglowodanowy. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, którego nie można zrobić z mąki żytniej. Zastępuje się ją innymi produktami, np. mąką łubinową, która nie zawiera tak dużo węglowodanów jak mąki zbożowe. Kolejna niezbędna modyfikacja to zrezygnowanie z ziemniaków, ale i te da się zastąpić tak, aby zupa była smaczna.
Ewa Cwil / 29.03.2023 11:10
keto żurek fot. Adobe Stock, interfacex

Keto żurek najlepszy wychodzi na zakwasie. Czasami niektórzy kwaśność keto żurkowi nadają nie zakwasem, lecz sokiem z kiszonych ogórków, ale wtedy zupa ma jednak smak nieco inny niż żur tradycyjny. Dlatego namawiamy na ugotowanie np. na keto Wielkanoc zupy właściwie według tradycyjnej receptury, ale z wykorzystaniem keto zakwasu i kalafiora zamiast ziemniaków. Ważne, aby kalafiora nie gotować zbyt długo – powinien pozostać półtwardy. Jeśli wersja z kalafiorem wydaje ci się niezbyt atrakcyjna, po prostu przygotuj zupę bez kalafiora (i bez ziemniaków, oczywiście).

Spis treści:

  1. Czy żurek jest keto?
  2. Zakwas na żurek keto
  3. Przepis na keto żurek

Czy żurek jest keto?

Tradycyjny żurek, czyli polska zupa na zakwasie z mąki żytniej, zazwyczaj nie jest keto. W tradycyjnym żurku znajduje się znaczna ilość węglowodanów pochodzących z mąki żytniej oraz dodatków, takich jak ziemniaki (nawet kiełbasa potrafi zawierać skrobię w postaci węglowodanów).

Można jednak zmodyfikować przepis tak, aby wyszedł z niego keto żurek. Wystarczy użyć mąki niskowęglowodanowej zamiast mąki żytniej, a ziemniaki zastąpić warzywami pasującymi do diety ketogenicznej. Kiełbasę najlepiej wybrać bez dodatku skrobi lub innych węglowodanowych wypełniaczy, czyli trzeba przeanalizować etykiety i wybrać produkt najbardziej naturalny, bez wypełniaczy.

Zakwas na żurek keto

Najprościej jest przygotować zakwas na keto żurek z mąki łubinowej, która wpisuje się w dietę ketogeniczną, ale sprawdzi się także w diecie bazującej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. To niskowęglowodanowa alternatywa dla białej mąki o wielu zastosowaniach i świetnie sprawdza się jako baza zakwasu na żur.

Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, ale trzeba pamiętać, że potrzeba aż 6 dni, aby zakwas był gotowy do użycia, więc należy go nastawić z wyprzedzeniem. Jego zrobienie jest jednak o wiele łatwiejsze i mniej czasochłonne niż zrobienie zakwasu chlebowego.

Przepis na zakwas na żurek keto z mąki łubinowej

Do sporego słoika wrzuć 6-7 łyżek mąki łubinowej, 5 ząbków czosnku, 3 duże liście laurowe o 8-10 ziaren ziela angielskiego. Całość zalej przegotowaną wodą (ok. 500 ml). Dokładnie wymieszaj, zakryj otwór słoika gazą i umocują ja gumka. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Codziennie trzeba zakwas mieszać. Gdy powstanie piana, należy ją zdjąć.

Zakwas na żurek keto można także zrobić z innej mąki, np. kasztanowej czy konopnej. Niestety nie da się go przygotować z mąki kokosowej czy migdałowej.

Zakwas na żurek keto

fot. Zakwas na żurek keto/ Adobe Stock, Joanna

Przepis na żurek keto

Wiele składników tradycyjnego żurku to produkty o małej zawartości węglowodanów. Dlatego tak niewielkie modyfikacje jak zrezygnowanie z ziemniaków i tradycyjnego zakwasu nie odbiorę tej zupie jej aromatu i smaku. Proponujemy zastąpić ziemniaki kalafiorem, aby zupa na talerzu miała wygląd podobny do tego, jaki ma tradycyjny żurek, ale nie jest to konieczne. Keto żurek z dużą ilością kiełbasy i jaja będzie równie dobry.

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • łyżka majeranku,
  • 600 g kiełbasy białej surowej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400-500 ml zakwasu na keto żurek,
  • śmietanka 30%,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1-2 łyżki chrzanu,
  • szklanka niewielkich kawałków kalafiora,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jaja na twardo do podania w zupie.

Sposób przygotowania:

  1. Nakłuj białą kiełbasę i włóż do garnuszka z wodą. Dodaj ziele angielskie, pieprz i skórkę boczku. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, wyjmij kiełbasę i odstaw do ostudzenia.
  2. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę lub paseczki boczek. Gdy się zrumieni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż jeszcze 2 minuty na wolnym ogniu.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. Do garnka z wodą dodaj kiełbasę, zawartość patelni i majeranek. Gotuj 10 minut, dorzuć kalafiora i gotuj 5 minut, a potem dodaj zakwas.
  5. Dodaj chrzan i śmietankę, podgrzej do zagotowania i zdejmij z ognia, nie gotuj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj z gotowanym jajem. Możesz posypać posiekaną natką i odrobiną słodkiej papryki dla koloru.

Czytaj także:
Jak przygotować keto chleb?
Keto kolacja – proste i szybkie dania niskowęglowodanowe
Fajne przepisy na keto pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA