Składniki:
- 5 zwięzłych ziemniaków
- 3 marchewki lub kawałek miąższu dyni
- 1 l bulionu drobiowego
- cebula
- olej
- majeranek
- curry
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Zalej bulionem, zagotuj.
3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju.
4. Dodaj do wywaru, gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. Z zupy wyjmij część ziemniaków, resztę warzyw zmiksuj z wywarem.
6. Kiełbasę pokrój w talarki, zrumień na oleju.
7. Dodaj do zmiksowanej zupy razem z majerankiem, curry i odłożonymi ziemniakami.
8. Całość gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.