Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na farsz:
- 30 dag ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- cebula
- łyżka oleju
- kawałek papryki
- łyżka śmietany
- natka pietruszki
- jajko
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 65 dag mączystych ziemniaków
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- jajko
- 15 dag mąki pszennej
- sól
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kluski z mięsem!
- Mięso przepuść przez maszynkę.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
- Dodaj drobno posiekaną paprykę, chwilę przesmaż.
- Dodaj do mięsa razem ze śmietaną, posiekaną natką i jajkiem.
- Wyrób masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku.
- Odlej wodę, osusz, przepuść przez praskę lub wytłucz.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, część pszennej, jajko i trochę soli.
- Zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
- Masę podziel na małe porcje.
- Posyp mąką dłonie i stolnicę, formuj placuszki.
- Każdy nadziewaj farszem, formuj kule.
- Kluski kładź na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Podawaj okraszone cebulką i wędzonym boczkiem.