Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj i obierz.
2. Zetrzyj ziemniaki na tarce (najlepiej o dużych oczkach).
3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
4. Jajka roztrzep i wymieszaj z ziemniakami.
5. Dodaj mąkę i cebulę.
6. Dopraw do smaku według uznania.
7. Smaż placki na oleju, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.
2. Zetrzyj ziemniaki na tarce (najlepiej o dużych oczkach).
3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
4. Jajka roztrzep i wymieszaj z ziemniakami.
5. Dodaj mąkę i cebulę.
6. Dopraw do smaku według uznania.
7. Smaż placki na oleju, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.