Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- olej
- cebula
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na krokiety z mięsem!
- Do mąki dodaj mleko, jajka, łyżkę oleju i dużą szczyptę soli.
- Zmiksuj gładkie ciasto.
- Usmaż cienkie naleśniki, układaj je w stosik, aby nie obsychały.
- Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na 2 łyżkach oleju.
- Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz.
- Duś na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
- Smaruj farszem, formuj krokiety.
- Obsmaż je na patelni ze sporą ilością oleju, tak by naleśniki ładnie się przyrumieniły.