Krokiety z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Pyszny obiad na dziś!
Weronika Kwaśniak / 21.10.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Krokiety z mięsem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • cebula
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na krokiety z mięsem!

  1. Do mąki dodaj mleko, jajka, łyżkę oleju i dużą szczyptę soli.
  2. Zmiksuj gładkie ciasto.
  3. Usmaż cienkie naleśniki, układaj je w stosik, aby nie obsychały.  
  4. Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na 2 łyżkach oleju.
  5. Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, sól i pieprz.
  7. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  8. Smaruj farszem, formuj krokiety.
  9. Obsmaż je na patelni ze sporą ilością oleju, tak by naleśniki ładnie się przyrumieniły.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS