Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duża, mrożona kaczka
- sól
- majeranek
- 4-5 kwaśnych jabłek, np. renet
- kawałek chudego boczku surowego lub wędzonego o szerokości ok. 5 cm
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami!
- Kaczkę rozmroź, opłucz i osusz.
- Natrzyj solą i majerankiem, odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Majeranek lekko opłucz.
- Do środka kaczki włóż cząstki jabłek.
- Dno żeliwnej brytfanny (gęsiarki) wyłóż plastrami boczku o grubości ok. 1 cm.
- Połóż na nie kaczkę, przykryj.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C, przy ogrzewaniu góra i dół (bez termoobiegu). Czas pieczenia jest zależny od wagi kaczki: ważącą 2 kg piecz ok. 2 godziny, a ważącą 3 kg - ok. 3 godziny.