Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/4 litra letniego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
Nadzienie:
- 25 dag mielonej cielęciny
- cebula
- łyżka bułki tartej
- jajko
- 3 łyżki posiekanej natki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, wlej do miski z mąką i odstaw na 30 minut. Masło roztop i chłodne lekko ubij widelcem z jajkami oraz szczyptą soli. Wlej do miski z mąką i drożdżami. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z mięsem, natką, jajkiem oraz bułką tartą. Dopraw gałką, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój szklanką ok. 24 krążki. Kładź porcje farszu. Podnieś brzegi ciasta i uformuj okrągłe pyzy. Pyzy kładź do osolonego wrzątku i gotuj partiami na średnim ogniu około 20 minut.