Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag kwaszonej kapusty
- 20 dag cielęciny
- 20 dag wieprzowiny (bez kości)
- 10 dag wędzonego boczku
- 15 dag kiełbasy
- 20 g mąki
- 50 ml czerwonego wina (wytrawnego)
- 40 g koncentratu pomidorowego
- kilka grzybów suszonych
- tłuszcz
- sól
- pieprz
- cukier
- majeranek
- czosnek
Przygotowanie:
1. Odsącz kapustę i posiekaj.
2. Dodaj namoczone i pokrojone grzyby.
3. Zalej wrzącą, posoloną wodą. Zagotuj pod przykryciem.
4. Kiedy kapusta się zagotuje, podnieś pokrywkę. Gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Po kilku minutach ponownie przykryj i gotuj przez 45 minut na niewielkim ogniu.
5. Mięso umyj i pokrój w kostkę.
6. Pokrój boczek i posiekaj cebulę.
7. Przesmaż boczek, dodaj mięso. Smaż razem przez kilka minut, dodaj cebulę.
8. Podsmaż, a następnie lekko podlej wodą, po czym duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
9. Kiełbasę pokrój na małe kawałki i podsmaż.
10. Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj go z mąką. Zasmaż aż do zrumienienia.
11. Do tłuszczu dodaj kapustę, mięso, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wino.
12. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
2. Dodaj namoczone i pokrojone grzyby.
3. Zalej wrzącą, posoloną wodą. Zagotuj pod przykryciem.
4. Kiedy kapusta się zagotuje, podnieś pokrywkę. Gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Po kilku minutach ponownie przykryj i gotuj przez 45 minut na niewielkim ogniu.
5. Mięso umyj i pokrój w kostkę.
6. Pokrój boczek i posiekaj cebulę.
7. Przesmaż boczek, dodaj mięso. Smaż razem przez kilka minut, dodaj cebulę.
8. Podsmaż, a następnie lekko podlej wodą, po czym duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
9. Kiełbasę pokrój na małe kawałki i podsmaż.
10. Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj go z mąką. Zasmaż aż do zrumienienia.
11. Do tłuszczu dodaj kapustę, mięso, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wino.
12. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut.