Bigos staropolski - przepis

Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Weronika Kwaśniak / 25.10.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Bigos staropolski - przepis fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag kwaszonej kapusty
  • 20 dag cielęciny
  • 20 dag wieprzowiny (bez kości)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag kiełbasy
  • 20 g mąki
  • 50 ml czerwonego wina (wytrawnego)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • kilka grzybów suszonych
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
  • czosnek
Przygotowanie:
1. Odsącz kapustę i posiekaj.
2. Dodaj namoczone i pokrojone grzyby.
3. Zalej wrzącą, posoloną wodą. Zagotuj pod przykryciem.
4. Kiedy kapusta się zagotuje, podnieś pokrywkę. Gotuj bez przykrycia przez kilka minut. Po kilku minutach ponownie przykryj i gotuj przez 45 minut na niewielkim ogniu.
5. Mięso umyj i pokrój w kostkę.
6. Pokrój boczek i posiekaj cebulę.
7. Przesmaż boczek, dodaj mięso. Smaż razem przez kilka minut, dodaj cebulę.
8. Podsmaż, a następnie lekko podlej wodą, po czym duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
9. Kiełbasę pokrój na małe kawałki i podsmaż.
10. Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj go z mąką. Zasmaż aż do zrumienienia.
11. Do tłuszczu dodaj kapustę, mięso, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wino.
12. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA