5 przepisów na keto pierogi z różnym rodzajem ciasta i farszu. Sprawdź, jak przygotować idealne niskowęglowodanowe pierogi

keto pierogi.jpeg fot. Adobe Stock, foodandcook
Keto pierogi przygotowuje się z mąki niezbożowej, np. z mąki migdałowej, lnianej, z manioku albo z mieszanki mąk kokosowej i migdałowej. W większości przepisów znajduje się dodatek gumy guar, która zastępuje gluten i nadaje ciastu niezbędną elastyczność. Wyjątkiem są pierogi z mielonego siemienia i mąki z manioku – one tego dodatku nie potrzebują. Keto pierogi zawierają nawet ponad 70% mniej węglowodanów niż te tradycyjne.
Ewa Cwil / 18.11.2023 05:02
keto pierogi.jpeg fot. Adobe Stock, foodandcook

Przygotuj keto pierogi i ciesz się ich smakiem bez wytrącania organizmu ze stanu ketozy. Nasze przepisy sprawdzą się w codziennej diecie ketogenicznej, ale równie dobrze można ich wersję z kapustą i grzybami zaserwować podczas świąt. Lepi się je bez problemu i nie rozpadają się podczas gotowania. Wypróbuj wszystkie wersje i miksuj różne ciasta z różnymi farszami, aby znaleźć swoją ulubioną kombinację. Smaczne są wyjęte z wody lub podsmażone, więc szykuj je tak, jak lubisz.

Spis treści:

  1. Czy na diecie keto można jeść pierogi?
  2. Keto ciasto na pierogi
  3. Przepisy na keto pierogi

Czy na diecie keto można jeść pierogi?

Niestety pierogi przygotowane w tradycyjny sposób odpadają, gdyż ciasto, pierogowe szykuje się z mąki pszennej. To produkt wysokowęglowodanowy, który sprawia, że w 100 g pierogów może być nawet ponad 30 g węglowodanów (najwięcej węglowodanów zawierają pierogi ruskie). Zamiana mąki pszennej na jej keto zamienniki pozwala bardzo zmniejszyć zawartość węglowodanów. Takie keto pierogi można jeść bez obaw, gdyż zawierają ponad 70% węglowodanów mniej.

Można więc przygotować keto pierogi z niskowęglowodanowym ciastem. Te z mięsem będą zawierały najmniej węglowodanów. Drugie w kolejności będą pierogi ruskie nadziewane mieszanką sera i cebuli zamiast sera, ziemniaków i cebuli. Trzecie miejsce na podium wśród nadziewanych pierogów zajmują te z kapustą i grzybami. Wszystkie można polewać tłustą okrasą. Z kolei pierogi leniwe najlepiej jeść ze śmietaną i słodzikiem lub owocami, choć nadają się też do dań mięsnych i tłustych sosów.

Keto ciasto na pierogi

Keto ciasto na pierogi można zrobić z dowolnej mąki niezbożowej. Nie z każdej jednak wychodzą tak samo łatwo. W przypadku niektórych zamienników mąki pszennej trzeba użyć dodatku, który ułatwi lepienie i sprawi, że keto pierogi nie będą tak łatwo rozpadać się w czasie gotowania. Tym składnikiem jest guma guar, która koniecznie dodaje się do mąki kokosowej i migdałowej. Jest to bezglutenowy zagęstnik, który jest w stanie przydać ciastu właściwości, jakie mu nadaje gluten z tradycyjnej maki pszennej. Nie trzeba natomiast dodawać jej do ciast z mąki z manioku (nie mylić z tapioką!) oraz z mąki lnianej.

Po wyrobieniu keto ciasta na pierogi postępuje się z nim dokładnie tak samo, jak z tradycyjnym – wałkuje, wycina kołeczka, zlepia z farszem w środku i gotuje. Najlepiej w solonej wodzie z dodatkiem oleju, aby się nie sklejały. Jedynie keto leniwe pierogi nie wymagają faszerowania, dzięki czemu szykuje się je szybciej.

Przepisy na keto pierogi

Podajemy 5 przepisów na keto pierogi. W każdym z nich jest nieco inna wersja ciasta. 4 przepisy to tradycyjne pierogi z nadzieniem, czwarty to przepis na keto leniwe pierogi, czyli bez farszu. W 3 przepisach podajemy sposób przygotowania farszu: z sera, mięsa oraz z kapusty z grzybami. Wymiennie łączyć można jednak przepisy na farsz z przepisami na ciasto na keto pierogi. Zatem jeśli wolisz ciasto z mąki migdałowej, ale chcesz farsz mięsny, nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie keto pierogi przygotować.

Keto pierogi z mąki kokosowej

Ciasto na keto pierogi najlepiej zrobić z mieszanki mąki kokosowej z mąką migdałową. Sama mąka kokosowa niestety nie zdaje egzaminu w przypadku pierogów. W dodatku mąka migdałowa powinna być w znacznej przewadze. W naszym przepisie znajdziesz składniki wyłącznie na ciasto. Jest uniwersalne i nadaje się do każdego rodzaju farszu – na keto pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz na ruskie. Składniki na farsz oraz sposób jego przygotowania znajdziesz w pozostałych przepisach w tym materiale. Równie dobrze możesz je nadziać samym tłustym serem albo np. farszem z kalafiora i zeszklonej cebulki (kalafior na keto też jest dozwolony).

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki kokosowej,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżeczek gumy guar,
  • szczypta soli,
  • szklanka ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj do nich rozbełtane jaja i wyrabiaj, dodając po trochu wody – tylko tyle, ile trzeba, aby wyrobić elastyczne, jednorodne ciasto. Podziel je na 3 kawałki, 2 z nich zawiń w folię.
  3. Niezapakowany kawałek ciasta rozwałkuj i wycinaj z niego kółeczka na keto pierogi.
  4. Nakładaj na nie porcyjki wybranego i wcześniej przygotowanego farszu i zalepiaj. Postępuj tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku na 3-5 minut.

Keto pierogi z mąki kokosowejfot. Keto pierogi z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Maciej

Keto pierogi bez gumy guar z mąki lnianej

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki lnianej lub mielonego siemienia lnianego,
  • 3 nieduże kurze jaja,
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego,
  • szklanka mocno ciepłej wody,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa wołowego wyjętego z bulionu,
  • duża cebula,
  • łyżeczka soli, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel ugotowane mięso (najlepiej 2 razy), dodając do niego sól.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj, doprawiając pieprzem.
  3. Wymieszaj w misce lub na stolnicy mąkę z siemienia z solą. Rozpuść olej kokosowy, dodaj do mąki razem z rozbełtanymi jajami i wyrabiaj, dodając po trochu wodę – tylko tyle, ile trzeba, aby wyrobić jednorodne, elastyczne ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego kółeczka i nakładaj po porcyjce farszu, zalepiając dokładnie pierogi.
  5. Wrzucaj je na wrzątek i gotuj 3-5 minut od włożenia do wody.

Keto pierogi bez gumy guar z mąki lnianejfot. Keto pierogi bez gumy guar z mąki lnianej/ Adobe Stock, Magdalena Bujak

Keto pierogi z mąki migdałowej z kapustą i grzybami

Czy z mąki migdałowej można zrobić pierogi? Jasne! Jednak jest to wersja ciasta, do której należy dodać gumę guar, aby nadać ciastu odpowiednią konsystencję i zwartość.

Składniki na ciasto na keto pierogi:

  • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki gumy guar,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • klarowane masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Poprzedniego wieczora zalej grzyby ciepłą wodą i odstaw.
  2. Zagotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły i gotuj 15 minut.
  3. Wyłów grzyby łyżką cedzakową na sitko i odciśnij je tak, aby woda spływała do garnka. Wlej do niego wodę pozostałą po moczeniu grzybów.
  4. Pokrój grzyby na drobne kawałki, a kapustę pokrój i włóż do garnka z wodą po grzybach. Zagotuj, dodaj wody, jeśli trzeba i gotuj kapustę do miękkości. Odcedź i ostudź.
  5. Cebulę pokrój drobno, zeszklij na maśle i dodaj do kapusty. Posól, popieprz wymieszaj.
  6. Wymieszaj w misce mąkę migdałową, gumę guar i sól. W innej misce dokładnie rozbełtaj jaja i dodaj je do suchych składników.
  7. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i sprężyste.
  8. Rozwałkowuj ciasto, wykrawaj z niego okrągłe kawałki (np. szklanką). Nakładaj porcyjkę farszu  i zaklejaj.
  9. Wkładaj pierogi do gotującej się wody i wyjmuj 2-3 minuty po ich wypłynięciu.

Keto pierogi z mąki migdałowejfot. Keto pierogi z maki migdałowej/ Adobe Stock, freeskyline

Keto pierogi ruskie bez gumy guar

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki z manioku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 szklanki gorącej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 100-150 g boczku,
  • cebula,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój na drobne kawałeczki i podsmaż na patelni.
  2. Posiekaj cebulę na drobną kosteczkę, dodaj do boczku i podsmażaj 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Gdy boczek i cebula się schłodzą, dodaj je do twarogu i dokładnie wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj ocet i oliwę, wyrób ciasto, dodając po trochu gorącej wody.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj z niego okrągłe kawałki.
  6. Nadziewaj każdy kawałek farszem z twarogu i zaklejaj.
  7. Keto pierogi gotuj w wodzie przez 3-5 minut od ich włożenia do wrzątku.

Keto pierogi ruskiefot. Keto pierogi ruskie/ Adobe Stock, Ruslan Mitin

Pierogi leniwe keto

Idealne do jedzenia ze śmietaną, borówkami i z odrobiną cynamonu lub z okrasą w postaci podsmażonego boczku, albo jako dodatek do gulaszu. Pyszne przygotowane na świeżo lub odsmażane.

Składniki:

  • 150 g tłustego twarogu,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki gumy guar,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce twaróg z jajkiem – powinna powstać gładka masa.
  2. Dodaj mąkę migdałową oraz gumę guar i wyrób na jednorodne ciasto.
  3. Podziel ciasto na 3-4 kawałki. Z każdego formuj rulonik o średnicy ok. 3 cm. Odcinaj od niego ukośnie leniwe pierożki. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  4. Wrzucaj keto leniwe pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedź, lekko ostudź i podawaj jak lubisz. Możesz je także przechować w lodówce i później osmażyć.

Keto pierogi leniwefot. Keto pierogi leniwe/ Adobe Stock, fotonaj

Czytaj także:
5 jesiennych keto przepisów na obiady i sałatki
Przepisy na keto kolacje na ciepło, zimno i na słodko
Jak szybko zrobić pyszną niskowęglowodanową keto zapiekankę?

Redakcja poleca

REKLAMA