Przygotuj keto pierogi i ciesz się ich smakiem bez wytrącania organizmu ze stanu ketozy. Nasze przepisy sprawdzą się w codziennej diecie ketogenicznej, ale równie dobrze można ich wersję z kapustą i grzybami zaserwować podczas świąt. Lepi się je bez problemu i nie rozpadają się podczas gotowania. Wypróbuj wszystkie wersje i miksuj różne ciasta z różnymi farszami, aby znaleźć swoją ulubioną kombinację. Smaczne są wyjęte z wody lub podsmażone, więc szykuj je tak, jak lubisz.
Spis treści:
Czy na diecie keto można jeść pierogi?
Niestety pierogi przygotowane w tradycyjny sposób odpadają, gdyż ciasto, pierogowe szykuje się z mąki pszennej. To produkt wysokowęglowodanowy, który sprawia, że w 100 g pierogów może być nawet ponad 30 g węglowodanów (najwięcej węglowodanów zawierają pierogi ruskie). Zamiana mąki pszennej na jej keto zamienniki pozwala bardzo zmniejszyć zawartość węglowodanów. Takie keto pierogi można jeść bez obaw, gdyż zawierają ponad 70% węglowodanów mniej.
Można więc przygotować keto pierogi z niskowęglowodanowym ciastem. Te z mięsem będą zawierały najmniej węglowodanów. Drugie w kolejności będą pierogi ruskie nadziewane mieszanką sera i cebuli zamiast sera, ziemniaków i cebuli. Trzecie miejsce na podium wśród nadziewanych pierogów zajmują te z kapustą i grzybami. Wszystkie można polewać tłustą okrasą. Z kolei pierogi leniwe najlepiej jeść ze śmietaną i słodzikiem lub owocami, choć nadają się też do dań mięsnych i tłustych sosów.
Keto ciasto na pierogi
Keto ciasto na pierogi można zrobić z dowolnej mąki niezbożowej. Nie z każdej jednak wychodzą tak samo łatwo. W przypadku niektórych zamienników mąki pszennej trzeba użyć dodatku, który ułatwi lepienie i sprawi, że keto pierogi nie będą tak łatwo rozpadać się w czasie gotowania. Tym składnikiem jest guma guar, która koniecznie dodaje się do mąki kokosowej i migdałowej. Jest to bezglutenowy zagęstnik, który jest w stanie przydać ciastu właściwości, jakie mu nadaje gluten z tradycyjnej maki pszennej. Nie trzeba natomiast dodawać jej do ciast z mąki z manioku (nie mylić z tapioką!) oraz z mąki lnianej.
Po wyrobieniu keto ciasta na pierogi postępuje się z nim dokładnie tak samo, jak z tradycyjnym – wałkuje, wycina kołeczka, zlepia z farszem w środku i gotuje. Najlepiej w solonej wodzie z dodatkiem oleju, aby się nie sklejały. Jedynie keto leniwe pierogi nie wymagają faszerowania, dzięki czemu szykuje się je szybciej.
Przepisy na keto pierogi
Podajemy 5 przepisów na keto pierogi. W każdym z nich jest nieco inna wersja ciasta. 4 przepisy to tradycyjne pierogi z nadzieniem, czwarty to przepis na keto leniwe pierogi, czyli bez farszu. W 3 przepisach podajemy sposób przygotowania farszu: z sera, mięsa oraz z kapusty z grzybami. Wymiennie łączyć można jednak przepisy na farsz z przepisami na ciasto na keto pierogi. Zatem jeśli wolisz ciasto z mąki migdałowej, ale chcesz farsz mięsny, nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie keto pierogi przygotować.
Keto pierogi z mąki kokosowej
Ciasto na keto pierogi najlepiej zrobić z mieszanki mąki kokosowej z mąką migdałową. Sama mąka kokosowa niestety nie zdaje egzaminu w przypadku pierogów. W dodatku mąka migdałowa powinna być w znacznej przewadze. W naszym przepisie znajdziesz składniki wyłącznie na ciasto. Jest uniwersalne i nadaje się do każdego rodzaju farszu – na keto pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz na ruskie. Składniki na farsz oraz sposób jego przygotowania znajdziesz w pozostałych przepisach w tym materiale. Równie dobrze możesz je nadziać samym tłustym serem albo np. farszem z kalafiora i zeszklonej cebulki (kalafior na keto też jest dozwolony).
Składniki:
- 200 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- 2 jaja,
- 5 łyżeczek gumy guar,
- szczypta soli,
- szklanka ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
- Dodaj do nich rozbełtane jaja i wyrabiaj, dodając po trochu wody – tylko tyle, ile trzeba, aby wyrobić elastyczne, jednorodne ciasto. Podziel je na 3 kawałki, 2 z nich zawiń w folię.
- Niezapakowany kawałek ciasta rozwałkuj i wycinaj z niego kółeczka na keto pierogi.
- Nakładaj na nie porcyjki wybranego i wcześniej przygotowanego farszu i zalepiaj. Postępuj tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku na 3-5 minut.
fot. Keto pierogi z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Maciej
Keto pierogi bez gumy guar z mąki lnianej
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki lnianej lub mielonego siemienia lnianego,
- 3 nieduże kurze jaja,
- 3 łyżeczki oleju kokosowego,
- szklanka mocno ciepłej wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa wołowego wyjętego z bulionu,
- duża cebula,
- łyżeczka soli, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zmiel ugotowane mięso (najlepiej 2 razy), dodając do niego sól.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj do mięsa i bardzo dokładnie wymieszaj, doprawiając pieprzem.
- Wymieszaj w misce lub na stolnicy mąkę z siemienia z solą. Rozpuść olej kokosowy, dodaj do mąki razem z rozbełtanymi jajami i wyrabiaj, dodając po trochu wodę – tylko tyle, ile trzeba, aby wyrobić jednorodne, elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego kółeczka i nakładaj po porcyjce farszu, zalepiając dokładnie pierogi.
- Wrzucaj je na wrzątek i gotuj 3-5 minut od włożenia do wody.
fot. Keto pierogi bez gumy guar z mąki lnianej/ Adobe Stock, Magdalena Bujak
Keto pierogi z mąki migdałowej z kapustą i grzybami
Czy z mąki migdałowej można zrobić pierogi? Jasne! Jednak jest to wersja ciasta, do której należy dodać gumę guar, aby nadać ciastu odpowiednią konsystencję i zwartość.
Składniki na ciasto na keto pierogi:
- 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki gumy guar,
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 250 g kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów,
- cebula,
- klarowane masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Poprzedniego wieczora zalej grzyby ciepłą wodą i odstaw.
- Zagotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły i gotuj 15 minut.
- Wyłów grzyby łyżką cedzakową na sitko i odciśnij je tak, aby woda spływała do garnka. Wlej do niego wodę pozostałą po moczeniu grzybów.
- Pokrój grzyby na drobne kawałki, a kapustę pokrój i włóż do garnka z wodą po grzybach. Zagotuj, dodaj wody, jeśli trzeba i gotuj kapustę do miękkości. Odcedź i ostudź.
- Cebulę pokrój drobno, zeszklij na maśle i dodaj do kapusty. Posól, popieprz wymieszaj.
- Wymieszaj w misce mąkę migdałową, gumę guar i sól. W innej misce dokładnie rozbełtaj jaja i dodaj je do suchych składników.
- Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i sprężyste.
- Rozwałkowuj ciasto, wykrawaj z niego okrągłe kawałki (np. szklanką). Nakładaj porcyjkę farszu i zaklejaj.
- Wkładaj pierogi do gotującej się wody i wyjmuj 2-3 minuty po ich wypłynięciu.
fot. Keto pierogi z maki migdałowej/ Adobe Stock, freeskyline
Keto pierogi ruskie bez gumy guar
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki z manioku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu,
- 3 szklanki gorącej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 500 g tłustego twarogu,
- 100-150 g boczku,
- cebula,
- masło klarowane,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój na drobne kawałeczki i podsmaż na patelni.
- Posiekaj cebulę na drobną kosteczkę, dodaj do boczku i podsmażaj 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
- Gdy boczek i cebula się schłodzą, dodaj je do twarogu i dokładnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj ocet i oliwę, wyrób ciasto, dodając po trochu gorącej wody.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj z niego okrągłe kawałki.
- Nadziewaj każdy kawałek farszem z twarogu i zaklejaj.
- Keto pierogi gotuj w wodzie przez 3-5 minut od ich włożenia do wrzątku.
fot. Keto pierogi ruskie/ Adobe Stock, Ruslan Mitin
Pierogi leniwe keto
Idealne do jedzenia ze śmietaną, borówkami i z odrobiną cynamonu lub z okrasą w postaci podsmażonego boczku, albo jako dodatek do gulaszu. Pyszne przygotowane na świeżo lub odsmażane.
Składniki:
- 150 g tłustego twarogu,
- jajko,
- 2 łyżeczki gumy guar,
- 50 g mąki migdałowej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce twaróg z jajkiem – powinna powstać gładka masa.
- Dodaj mąkę migdałową oraz gumę guar i wyrób na jednorodne ciasto.
- Podziel ciasto na 3-4 kawałki. Z każdego formuj rulonik o średnicy ok. 3 cm. Odcinaj od niego ukośnie leniwe pierożki. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Wrzucaj keto leniwe pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedź, lekko ostudź i podawaj jak lubisz. Możesz je także przechować w lodówce i później osmażyć.
fot. Keto pierogi leniwe/ Adobe Stock, fotonaj
Czytaj także:
5 jesiennych keto przepisów na obiady i sałatki
Przepisy na keto kolacje na ciepło, zimno i na słodko
Jak szybko zrobić pyszną niskowęglowodanową keto zapiekankę?