Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 małe gicze cielęce
- szklanka miodu pitnego
- cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczoną gicz cielęcą!
- Gicze oczyść, umyj.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Ostudź, włóż gicze, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia gicze wyjmij, osusz, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i skórką otartą z cytryny.
- Posmaruj 2 łyżkami stopionego masła.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj resztą masła.
- Ułóż gicze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zarumień z obu stron.
- Podlej miodem pitnym, przykryj plasterkami cytryny i piecz dalej w temperaturze 160°C, aż mięso będzie miękkie (przez około godzinę).
- W czasie pieczenia często polewaj powstałym sosem.
- Posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.