Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę

Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Urszula Wilczkowska / 05.12.2019 12:17
DRUKUJ PRZEPIS
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 300 g ziemniaków (w sezonie mogą być młode),
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula
  • 2,5 litra bulionu drobiowego,
  • kilka gałązek koperku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g boczku wędzonego.
Przygotowanie:

Kapuśniak z młodej kapusty ma delikatniejszy smak i znacznie szybciej się go przygotowuje niż tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Nasza wersja jest gotowana na bulionie drobiowym, ale doskonale sprawdzi się też wywar wołowy lub nawet warzywny.

Aby zupa miała jeszcze więcej smaku, przed ugotowaniem warzyw podsmaż je na łyżce oleju tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Wtedy twój bulion będzie miał piękny kolor i jeszcze bardziej intensywny smak, o który właśnie chodzi w tej zupie. Jak dokładnie przygotować kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Młodą kapustę przekrój na pół i wykrój głąb. Poszatkuj ją na drobno. Przełóż do dużego garnka.
  2. Cebulę umyj i włóż między kapustę. Jeśli lubisz, możesz ją wcześniej opalić.
  3. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz.
  4. Marchewki również umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Dorzuć razem z ziemniakami do garnka.
  5. Boczek pokrój w cienkie paski i dorzuć do garnka.
  6. Dolej 2,5 litra wybranego bulionu.
  7. Gotuj przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj przecier (nie koncentrat!) pomidorowy oraz bardzo drobno posiekany koperek.
  8. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego! Nie zapomnij też sprawdzić inne pomysły na kapuśniak.

Więcej inspiracji na tradycyjny obiad:
Babka ziemniaczana z boczkiem
Duszone sznycle z indyka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)