Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis

Ten kapuśniak jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych.
Urszula Wilczkowska / 05.12.2019 10:50
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:

Kapuśniak z kiszonej kapusty to doskonały pomysł na obiad chłodnego dnia. Jest rozgrzewający, esencjonalny i bardzo sycący. Warto go jeść jednak nie tylko ze względu na smak – wartości odżywcze kapusty kiszonej sprawiają, że to też bardzo zdrowa zupa.

Możesz gotować kapuśniak na żeberkach, kawałku wołowiny, a nawet na zwykłej porcji rosołowej. Jak go przyrządzić, by smakował doskonale?

  1. Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 minut.
  2. Obierz włoszczyznę i podsmaż warzywa na 1 łyżce oleju aż zaczną się rumienić – wtedy oddadzą więcej smaku. Cebulę umyj. Włóż wszystko do garnka, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykrywką przez pół godziny.
  3. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w kostkę i dorzuć do gotującego się wywaru. Gotuj przez 10 minut.
  4. Kiszoną kapustę opłucz i pokrój na desce. Dodaj do garnka razem z kminkiem i majerankiem i gotuj przez kolejnych 20 minut. Usuń seler i cebulę z garnka.
  5. Boczek pokrój w centymetrowe plastry, a następnie w paski. Podsmaż mocno na patelni i dodaj do zupy.
  6. Tłuszcz zostaw na patelni i podsmaż na nim łyżkę mąki. Dolej trochę zupy i bardzo energicznie mieszaj. Zawartość patelni dolej do zupy, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
  7. Marchewkę wyjmij z zupy, pokrój w drobną kosteczkę i włóż z powrotem do garnka.
  8. Kapuśniak podawaj z grubą pajdą chleba. Możesz też podać do niego chleb bezglutenowy. Smacznego!

Inne pomysły na zupy:
Więcej przepisów na pyszny kapuśniak
Pyszny krem z dyni

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)