Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich

Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Urszula Wilczkowska / 17.10.2024 15:50
DRUKUJ PRZEPIS
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich fot. Adobe Stock, timolina
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie:
  1. Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
  2. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 minut.
  3. Obierz włoszczyznę i podsmaż warzywa na 1 łyżce oleju aż zaczną się rumienić – wtedy oddadzą więcej smaku. Cebulę umyj. Włóż wszystko do garnka, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykrywką przez pół godziny.
  4. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w kostkę i dorzuć do gotującego się wywaru. Gotuj przez 10 minut.
  5. Kiszoną kapustę opłucz i posiekaj na desce. Dodaj do garnka razem z kminkiem i majerankiem i gotuj przez kolejnych 20 minut. Usuń seler i cebulę z garnka.
  6. Boczek pokrój w centymetrowe plastry, a następnie w paski. Podsmaż mocno na patelni i dodaj do tradycyjnego kapuśniaka z kiszonej kapusty.
  7. Tłuszcz zostaw na patelni i podsmaż na nim łyżkę mąki. Dolej trochę zupy i bardzo energicznie mieszaj. Zawartość patelni dolej do zupy, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
  8. Marchewkę wyjmij z zupy, pokrój w drobną kosteczkę i włóż z powrotem do garnka.
  9. Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty podawaj z grubą pajdą chleba. Możesz też podać do niego chleb bezglutenowy. Smacznego!

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to doskonały pomysł na obiad chłodnego dnia. Jest rozgrzewający, esencjonalny i bardzo sycący. Warto go jeść jednak nie tylko ze względu na smak – wartości odżywcze kapusty kiszonej sprawiają, że to też bardzo zdrowa zupa. Możesz gotować tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach, kawałku wołowiny, a nawet na zwykłej porcji rosołowej.

tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty

fot. Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej/Adobe Stock, Natalya

Co zrobić, żeby ziemniaki w kapuśniaku były miękkie?

Aby ziemniaki w kapuśniaku nie były niedogotowane, dobrze jest je pokroić w niewielką kosteczkę, a po dorzuceniu do zupy gotować minimum 10-15 minut. Jeśli jednak zdarzy się, że kapusta zaczyna być rozgotowana, a ziemniaki wciąż są twardawe, możesz dodać do garnka łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować jeszcze 5-7 minut.

Soda przyspiesza gotowanie się warzyw, dzięki czemu może być szybkim i prostym sposobem na twarde ziemniaki w zupie (nie tylko w kapuśniaku).

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.12.2019

Czytaj także:
Zupa cebulowa na 2 sposoby
Jak zrobić rosół?
Zupa kalafiorowa na różne sposoby

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA