Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw na Wielkanoc. W niektórych domach zastępuje się go barszczem białym - różnica między tymi zupami bazuje na rodzaju zakwasu. Zakwas na barszcz biały przyrządza się z mąki pszennej, a zakwas na żurek z mąki żytniej. Obie te zupy nie mogą się obyć bez towarzystwa białej kiełbasy, a także ziemniaków i kawałków boczku wędzonego. Obie równie często pojawiają się na wielkanocnym stole. Istnieje też tradycja, według której barszcz biały i żurek to te same zupy, określane tylko innymi nazwami.
Zobacz, jak przygotować domowy zakwas na żurek
Oto składniki na żurek wielkanocny:
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1/2 kg białej kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka soli,
- łyżka suszonego majeranku,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1/2 litra zakwasu na żurek.
Jak zrobić żurek wielkanocny? Do dużego garnka najpierw wsyp przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, a także pieprz. Dodaj kawałek wędzonki, całą białą kiełbasę, posiekane ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym. Gdy żurek się zagotuje, gotuj go na wolnym ogniu przez 30-40 minut - koniecznie pod przykryciem. Gdy wyznaczony czas już upłynie, do żurku wlej zakwas (razem z mąką).
Do żurku dodaj sól, pokruszony w dłoniach majeranek, wszystko razem wymieszaj. Zupa powinna pogotować się jeszcze przez 5-7 minut. Wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby żurek można jeszcze doprawić według własnych upodobań. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem - na Wielkanoc można zaserwować go w wydrążonym chlebku.
Oprócz przepisu Kasi Bukowskiej, przedstawionego na filmiku, możesz również przyrządzić żurek z szynką. Oto składniki:
- 1/2 kurczaka,
- włoszczyzna,
- 2 szklanki żuru,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- szklanka śmietanki 12%,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- natka pietruszki,
- 4 plasterki szynki,
- łyżka masła,
- 4 jajka,
- sól.
Jak zrobić żurek z szynką? Jajka ugotuj na twardo. Z oczyszczonej włoszczyzny, pokrojonej w plasterki cebuli i kurczaka ugotuj dwa litry wywaru. Przecedź, dodaj zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, powoli dodaj do żurku, zagotuj. Szynkę pokrój w kostkę, lekko przesmaż na maśle i dodaj do żurku. Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i natką.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Do wielkiego słoja wsyp szklankę żytniej razowej mąki, dodaj 2 obrane i pokrojone ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek skórki z razowca. Wlej litr ciepłej, przegotowanej wody, wymieszaj. Pamiętaj, aby nie była zbyt gorąca! Przykryj, odstaw na 3 dni. Wyjmij skórkę, zamknij. Trzymaj w lodówce.