Kluski śląskie z dziurką, zwane też gumiklejzami, robi się jedynie z dwóch składników: ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Od tradycyjnych kopytek różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim konsystencją. Są gąbczaste, ciągnące się i naprawdę pyszne.
Najlepiej smakują z mięsem, na przykład gulaszem z indyka lub polędwiczkami w sosie grzybowym. Niezastąpionym daniem są też kluski śląskie ze skwarkami z boczku! W wersji wegetariańskiej zaś możesz je podać z sosem pieczarkowym lub po prostu okraszone cebulką. Jak zrobić idealne kluski śląskie?
Niektórzy dodają do nich jajko, my jednak postawiłyśmy na tradycyjny przepis, który opiera się jedynie na ziemniakach i skrobi. Takie kluski śląski wychodzą delikatne, miękkie i idealnie pasują do każdego dania!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy odrobinę ostygną, przepuść je przez praskę i umieść w misce, lekko je uklepując na dnie.
- Wyjmij 1/3 ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
- Bierz po 1 łyżce masy i formuj z niej lekko spłaszczoną kuleczkę. Na środku za pomocą małego palca zrób małe wgłębienie.
- W garnku zagotuj wodę. Osól ją i dodaj łyżkę oleju. Kluski śląskie gotuj przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!
Więcej przepisów na ziemniaczane dania:
Kopytka z sosem pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Babka ziemniaczana
Placki ziemniaczane
Kartoflanka