Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg surowym ziemniaków startych na tarce,
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 3 łyżki bulionu wołowego,
- 2 żółtka.
Farsz:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka majeranku,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kartacze królują przede wszystkim na wschodzie Polski. Powinny być aksamitne, a ich farsz musi koniecznie rozpływać się w ustach. Możesz przygotować kartacze z farszem jak do pierogów ruskich – na Podkarpaciu tę potrawę nazywa się kołdunami.
Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przepuść je przez praskę lub zmiel, a następnie wymieszaj z surowymi ziemniakami. Jak przygotować kartacze?
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Odstaw do odcieknięcia na sitku ostawionym w dużej misce.
- Wodę z ziemniaków ostrożnie odlej – uważaj, by nie wylać skrobi, która osadziła się na dnie.
- Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, skrobię i żółtka. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
- Przygotuj farsz. Na 3 łyżkach oleju podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni. Po tym czasie podlej mięso bulionem, dodaj sól i pieprz, a także bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto podziel na porcje. Kartką z nich rozgnieć na placuszek, nałóż do środka łyżkę farszu i zlep.
- Kartacze gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżki majeranku. Podawaj z cebulką oraz skwarkami. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z ziemniaków:
Chrupiące placki ziemniaczane
Zapiekanka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Kopytka ziemniaczane