Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny

Kartacze, czyli cepeliny, to podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem. Okraś je skwarkami oraz cebulką i podawaj z duszonymi buraczkami.
Urszula Wilczkowska / 16.01.2020 09:52
DRUKUJ PRZEPIS
Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg surowym ziemniaków startych na tarce,
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki bulionu wołowego,
  • 2 żółtka.

Farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kartacze królują przede wszystkim na wschodzie Polski. Powinny być aksamitne, a ich farsz musi koniecznie rozpływać się w ustach. Możesz przygotować kartacze z farszem jak do pierogów ruskich – na Podkarpaciu tę potrawę nazywa się kołdunami.

Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przepuść je przez praskę lub zmiel, a następnie wymieszaj z surowymi ziemniakami. Jak przygotować kartacze?

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Odstaw do odcieknięcia na sitku ostawionym w dużej misce.
  2. Wodę z ziemniaków ostrożnie odlej – uważaj, by nie wylać skrobi, która osadziła się na dnie.
  3. Starte ziemniaki przełóż do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, skrobię i żółtka. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
  4. Przygotuj farsz. Na 3 łyżkach oleju podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni. Po tym czasie podlej mięso bulionem, dodaj sól i pieprz, a także bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  5. Ciasto podziel na porcje. Kartką z nich rozgnieć na placuszek, nałóż do środka łyżkę farszu i zlep.
  6. Kartacze gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżki majeranku. Podawaj z cebulką oraz skwarkami. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z ziemniaków:
Chrupiące placki ziemniaczane
Zapiekanka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Kopytka ziemniaczane

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)