Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 200 g wędzonego boczku,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 1 ząbek czosnku.
Do podania:
- kwaśna śmietana,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, ale na stałe zagościła już na polskich stołach. Ma bardzo intensywny, pyszny smak, pięknie pachnie i pasuje do każdego obiadu. Doskonale sprawdzi się z nią sos grzybowy, ale stworzy też pyszny duet z kotletami mielonymi lub wegetariańskimi.
Można ją przyrządzić z boczkiem, kiełbasą lub słoniną, ale w wersji wegetariańskiej możesz po prostu pominąć te składniki. Jeśli chcesz zrobić wegańską babkę ziemniaczaną, zamiast jajka dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z cebulą.
- Połóż ziemniaki na sitku i włóż je w miskę lub garnek, by odciekła z nich woda.
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Odlej wodę, którą oddały ziemniaki. Zostaw jednak skrobię, która osadziła się na dnie.
- Ziemniaki połącz ze skrobią, mąką i przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj podsmażony boczek i jeszcze raz wymieszaj.
- Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wyrównaj wierzch.
- Piecz przez około godzinę w 200 stopniach.
- Podawaj koniecznie na ciepło – z kwaśną śmietaną i drobno pociętym szczypiorkiem. Doskonale będzie też do niej pasował np. gulasz z indyka.
Więcej przepisów na ziemniaczane dania:
Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Tradycyjne kartacze z mięsem