Pyszna babka ziemniaczana. Przepis na tradycyjne białoruskie danie

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana lub kartoflarz to doskonały dodatek do mięs i sosów. Piecze się ją z dodatkiem boczku lub słoniny.
Urszula Wilczkowska / 05.12.2019 09:18
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszna babka ziemniaczana. Przepis na tradycyjne białoruskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 1 ząbek czosnku.

Do podania:

  • kwaśna śmietana,
  • szczypiorek.
Przygotowanie:

Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, ale na stałe zagościła już na polskich stołach. Ma bardzo intensywny, pyszny smak, pięknie pachnie i pasuje do każdego obiadu. Doskonale sprawdzi się z nią sos grzybowy, ale stworzy też pyszny duet z kotletami mielonymi lub wegetariańskimi.

Można ją przyrządzić z boczkiem, kiełbasą lub słoniną, ale w wersji wegetariańskiej możesz po prostu pominąć te składniki. Jeśli chcesz zrobić wegańską babkę ziemniaczaną, zamiast jajka dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z cebulą.
  2. Połóż ziemniaki na sitku i włóż je w miskę lub garnek, by odciekła z nich woda.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na złoty kolor.
  4. Odlej wodę, którą oddały ziemniaki. Zostaw jednak skrobię, która osadziła się na dnie.
  5. Ziemniaki połącz ze skrobią, mąką i przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj podsmażony boczek i jeszcze raz wymieszaj.
  7. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wyrównaj wierzch.
  8. Piecz przez około godzinę w 200 stopniach.
  9. Podawaj koniecznie na ciepło – z kwaśną śmietaną i drobno pociętym szczypiorkiem. Doskonale będzie też do niej pasował np. gulasz z indyka.

Więcej przepisów na ziemniaczane dania:
Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Tradycyjne kartacze z mięsem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)