Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na kopytka:- 1 kg ziemniaków
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- 200 g sera żółtego
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 150 g twarożku śmietankowego
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie.
2. Przeciśnij przez praskę do miski.
3. Dodaj jajka, sól oraz około 250 g mąki. Zagnieć.
4. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż ciasto i dalej zagniataj, dodając stopniowo pozostałą część mąki.
5. Ciasto uformuj w wałeczki, a następnie pokrój na małe kawałki.
6. Kopytka oprósz leciutko mąką.
7. Gotuj w osolonej wodzie (od kiedy wypłyną na powierzchnię przez około 5 minut).
8. Przygotuj sos - ser umieść w małym rondelku, dodaj twarożek i mleko, wymieszaj.
9. Dopraw i podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż utworzy się jednolity sos.
10. Kopytka podawaj polane sosem.
2. Przeciśnij przez praskę do miski.
3. Dodaj jajka, sól oraz około 250 g mąki. Zagnieć.
4. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż ciasto i dalej zagniataj, dodając stopniowo pozostałą część mąki.
5. Ciasto uformuj w wałeczki, a następnie pokrój na małe kawałki.
6. Kopytka oprósz leciutko mąką.
7. Gotuj w osolonej wodzie (od kiedy wypłyną na powierzchnię przez około 5 minut).
8. Przygotuj sos - ser umieść w małym rondelku, dodaj twarożek i mleko, wymieszaj.
9. Dopraw i podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż utworzy się jednolity sos.
10. Kopytka podawaj polane sosem.