Pierogi z rydzami - przepis, który zawsze się udaje

Pierogi z rydzami będą smakować jeszcze lepiej, jeśli do farszu dorzucisz trochę żółtego sera i czosnku. Gotowe pierogi można podawać prosto z wody lub w wersji obsmażanej.
Weronika Kwaśniak / 02.10.2020 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z rydzami - przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 jajko,
  • sól,

Farsz:

  • 50 dag rydzów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 dag tartego żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Pierogi z rydzami to smaczna alternatywa dla popularnych pierogów z kapustą i grzybami. Sezon na rydze jest krótki, więc warto je przyrządzić - przygotowane później z mrożonych grzybów, nie będą aż tak pyszne!

  1. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieć ciasto.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na maśle.
  3. Oczyszczone, umyte rydze pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli i czosnku. Duś aż do odparowania, co jakiś czas mieszając.
  4. Schłodź, dodaj ser, przypraw pieprzem i solą, wymieszaj. Jeśli masz ochotę, do farszu możesz dołączyć również inne przyprawy.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 2 mm.
  6. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
  7. Wrzucaj pierogi z rydzami do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi z truskawkami
Jak lepić pierogi? 3 sposoby
Pierogi z makiem
Smażone pierogi ziemniaczane
Pierogi z dynią i szałwią
Pierogi z kurkami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA