Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 jajko,
- sól,
Farsz:
- 50 dag rydzów,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag tartego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Pierogi z rydzami to smaczna alternatywa dla popularnych pierogów z kapustą i grzybami. Sezon na rydze jest krótki, więc warto je przyrządzić - przygotowane później z mrożonych grzybów, nie będą aż tak pyszne!
- Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieć ciasto.
- Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na maśle.
- Oczyszczone, umyte rydze pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli i czosnku. Duś aż do odparowania, co jakiś czas mieszając.
- Schłodź, dodaj ser, przypraw pieprzem i solą, wymieszaj. Jeśli masz ochotę, do farszu możesz dołączyć również inne przyprawy.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 2 mm.
- Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
- Wrzucaj pierogi z rydzami do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi z truskawkami
Jak lepić pierogi? 3 sposoby
Pierogi z makiem
Smażone pierogi ziemniaczane
Pierogi z dynią i szałwią
Pierogi z kurkami