Składniki:
- 40 dag grochu
- 5 szklanek bulionu wołowego
- 4 średnie ziemniaki
- 6 ząbków czosnku
- listek laurowy
- łyżeczka suszonego lubczyku
- olej
- 4 plastry boczku wędzonego
- grzanki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Groch zalej ok. 1,5 l zimnej wody, odstaw na noc.
2. Rano odlej, zalej bulionem, gotuj przez godzinę.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki, czosnek, listek laurowy, lubczyk i 4 łyżki oleju.
4. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 min.
5. Wyjmij listek, zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
6. Boczek lekko zrumień na suchej patelni.
7. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z plasterkiem boczku (smaczna będzie również z grzankami).
8. Posyp świeżym lubczykiem.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Rano odlej, zalej bulionem, gotuj przez godzinę.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki, czosnek, listek laurowy, lubczyk i 4 łyżki oleju.
4. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 min.
5. Wyjmij listek, zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
6. Boczek lekko zrumień na suchej patelni.
7. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z plasterkiem boczku (smaczna będzie również z grzankami).
8. Posyp świeżym lubczykiem.
Przepis z "Przyjaciółki"