Zupa grochowa, grochówka - przepis

Tradycyjna zupa, wzbogacona dodatkowo charakterystycznym smakiem i aromatem lubczyku!
Weronika Kwaśniak / 28.10.2013 13:16
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa grochowa, grochówka - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 530 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag grochu
  • 5 szklanek bulionu wołowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • listek laurowy
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • olej
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • grzanki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Groch zalej ok. 1,5 l zimnej wody, odstaw na noc.
2. Rano odlej, zalej bulionem, gotuj przez godzinę.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki, czosnek, listek laurowy, lubczyk i 4 łyżki oleju.
4. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 min.
5. Wyjmij listek, zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
6. Boczek lekko zrumień na suchej patelni.
7. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z plasterkiem boczku (smaczna będzie również z grzankami).
8. Posyp świeżym lubczykiem.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA