Desery na dzień matki fot. Adobe Stock

Desery na Dzień Matki - 57 przepisów na ciasta, muffinki i inne

Desery na Dzień Matki przygotujesz szybko z prostych składników i sezonowych owoców. Postaw na łatwe babeczki z czekoladą, ciasto ucierane z rabarbarem, sernik na zimno lub biszkopt z truskawkami. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na Polki.pl
Edyta Liebert / 11.05.2020 17:24
Desery na dzień matki fot. Adobe Stock

Własnoręcznie upieczone ciasto czy inny słodki deser na Dzień Matki doceni każda mama - najlepsze cukiernicze wyroby nie równają się domowym wypiekom. 

Planujesz zakup laptopa albo smartfona? Zaoszczędź, wchodząc na stronę Media Expert kody rabatowe

W naszym zbiorze przepisów na desery na Dzień Matki znajdziesz inspiracje do przyrządzenia różnego rodzaju słodkości. Wśród specjałów znajdziesz m.in.

Ta deserowa trójca święci triumfy w towarzystwie ciastek, pianek i rurek, które również podkreślą wagę święta. Desery na Dzień Matki nie muszą być wykwintne i wymyślne, dlatego przedstawiamy przepisy o różnym stopniu trudności - niektóre przygotujesz bardzo szybko, inne wymagają większej ilości czasu i dużych umiejętności. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami 

Idealny deser na Dzień Matki (jeśli nie musi) nie powinien być dietetyczny i musi zawierać sekretny składnik: może to być czerwona truskawka lub białe morze rozpusty w postaci bitej śmietany ułożonej na puchatym, idealnym biszkopcie. Albo wszystko na raz!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soli. 

Składniki na krem z bitej śmietany z mascarpone:

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 50 g cukru pudru. 

Dodatkowe składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe. 

Sposób przygotowania:

  1. Taki deser na Dzień Mamy zacznij od biszkoptu. Możesz wykorzystać przepis na idealny biszkopt z 6 jaj lub postępować wg instrukcji. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem.
  5. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  6. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
  7. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
  8. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  9. Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 30-40 minut.
  10. Wyjmij i ostudź.
  11. W międzyczasie przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  12. Następnie ubij śmietanę (zobacz, jak ubić śmietanę, by nie zaliczyć wpadki). Pod koniec dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone. 
  13. Ostudzony biszkopt nasącz wodą, następnie wyłóż krem z bitej śmietany na ciasto. 
  14. Umyte i suche truskawki zanurzaj płytko w kremie i wstaw do lodówki na 2 godziny
  15. Następnie przykryj ciasto galaretką - powinna mieć lekko ściętą konsystencję. W przeciwnym razie rozleje się po śmietanie truskawkach i sięgnie spodu ciasta. Schładzaj aż do wręczenia deseru na Dzień Matki. 

Biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkamifot. Adobe Stock

Rafaello bez pieczenia

Przepis dla niemających czasu lub duszy cukiernika. Jeśli nie czujesz się mocna w pieczeniu ciast, znakomitym deserem na Dzień Matki może być ciasto bez pieczenia - nasza baza jest pokaźna, ale niekwestionowanym hitem jest Rafaello bez pieczenia. Jak zrobić ten słodki kokosowy deser?

Składniki:
  • 50 herbatników,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej ,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • opakowanie wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
  1. Zrób krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką.
  2. Masę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj energicznie do powstania budyniu. Odstaw.
  3. Czekoladę zetrzyj na tarce, a kilka kafelków odłóż do dekoracji.
  4. Miękkie masło ucieraj kilka minut i dodawaj do niego partiami ostudzoną masę budyniową.
  5. Do masy wsyp wiórki kokosowe (możesz zostawić łyżkę do dekoracji) i startą czekoladę.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej herbatniki. Przełóż masą i tak aż do wykończenia składników. 
  7. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą.
  8. Odstaw do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.

Rafaello bez pieczeniafot. Adobe Stock

Muffinki czekoladowe na Dzień Matki

Nie czujesz się komfortowo w ciastach, albo po prostu wiesz, że babeczki lub muffinki to lepszy pomysł - zrealizuj ten przepis na czekoladowe muffinki. Desery na Dzień Matki nie muszą być pracochłonne, a trafiać w kubki smakowe obdarowanej osoby. Warto efektownie udekorować babeczki - np. literkami lub confetti - przejrzyj nasze porady, jak udekorować muffinki.

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 150 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij cukier z jajkami i opcjonalnie dodaj ciut soli. 
  2. Dodaj olej i mleko w temperaturze pokojowej.
  3. Posiekaj czekoladę. 
  4. Do miski przesiej sypkie składniki oraz wsyp czekoladę.
  5. Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj
  6. Masę nakładaj łyżką do papilotek i zostaw ok. 1 cm przestrzeni wewnątrz foremki na muffinki.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175°C na ok. 30 min. 
  8. Możesz udekorować muffinki polewą czekoladową

muffinki czekoladowefot. Adobe Stock

Tekst na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie opublikowany 20.05.2014.

Sprawdź 57 innych przepisów na desery na Dzień Matki:

Ciasto z płatków śniadaniowych - ekspresowy przepis na chrupiący deser
Ciasto z płatków śniadaniowych - ekspresowy przepis na chrupiący deser
Ciasto z płatków śniadaniowych na bazie kakao, kajmaku i czekoladowych płatków nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu z biszkoptami i aksamitnym kremem. Przepis na klasyczny włoski deser
Tiramisu to deser z biszkoptów nasączonych kawą przełożonych delikatnym mascarpone. Górę ciasta oprósz kakao i podawaj nie tylko w upalne dni.
Rurki z kremem. Zobacz przepis na pyszny deser nie tylko dla dzieci
Rurki z kremem. Zobacz przepis na pyszny deser nie tylko dla dzieci
Rurki z kremem to idealny deser – i to nie tylko na upalne dni. Do bitej śmietany dodaj serka mascarpone i odrobiny likieru malibu.
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto bez pieczenia: pyszna stefanka z herbatników!
Miodownik ciasto - przepis składniki i przygotowanie
Miodownik ciasto - przepis składniki i przygotowanie
Do ciasta możesz dodać jeszcze orzechy!
Karpatka z owocowym kremem - przepis składniki i przygotowanie
Karpatka z owocowym kremem - przepis składniki i przygotowanie
Krem przygotujesz np. z granatu, truskawek, malin lub innych owoców!
Rurki z kremem czekoladowym - przepis składniki i przygotowanie
Rurki z kremem czekoladowym - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić krem odrobiną likieru!
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis składniki i przygotowanie
Zaskakujący skład? Być może, ale smak jest po prostu niebiański!
Bajaderki - przepis składniki i przygotowanie
Bajaderki - przepis składniki i przygotowanie
Przygotujesz je bez pieczenia!
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Lizaki cake pops - przepis Ani Starmach
Pokochają je nie tylko najmłodsi!
Biszkopt cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Biszkopt cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Idealna kombinacja słodyczy i lekkiej kwaskowatości.
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Warstwowe ciasto z charakterystycznym posmakiem porzeczek.
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Lekkie ciasto - w sam raz na ciepłe dni!
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowana kompozycja - słodycz czekolady, delikatność masy i aromat truskawek.
Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Karpatka z kremem - przepis składniki i przygotowanie
Ten deser to prawdziwy kulinarny klasyk.
Ciasto czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
Słodki przysmak - posmakuje każdemu.
Tarta z makiem i figami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z makiem i figami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowa tarta - pomysł na oryginalny deser.
Deser ryżowy z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Deser ryżowy z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity deser z dodatkiem marcepanu i owoców.
Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe Brownie - przepis składniki i przygotowanie
Głębia czekoladowego smaku - słodka pokusa!
Tort z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Tort z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny tort, który oczaruje wszystkich!
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Oryginalny smak kuszącego deseru!
Ciasto marchewkowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto marchewkowe - przepis składniki i przygotowanie
Smak tego deseru na pewno cię zaskoczy.
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Pianka z galaretki - przepis składniki i przygotowanie
Lekki i kuszący deser - spodoba się zwłaszcza najmłodszym.
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Dobrze znane ciasto w nowej odsłonie!
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto
Oryginalne i efektowne ciasto!
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Zamiast wiśni możesz użyć np. jagód.
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Efektowne ciasto przekładane!
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Śmietanowiec z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
To ciasto na pewno zaskoczy twoich gości!
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach
Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu deser.
Croissanty z migdałami - przepis Ani Starmach
Croissanty z migdałami - przepis Ani Starmach
Pyszne, idealne na drugie śniadanie!
Przepis na pleśniaka z dżemem - przepis składniki i przygotowanie
Przepis na pleśniaka z dżemem - przepis składniki i przygotowanie
Słodycz ciasta warto przełamać lekko kwaśnym smakiem wiśniowego dżemu.
Ciasto kokosowo-bananowe - przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto kokosowo-bananowe - przepis, składniki i przygotowanie
To ciasto ma tradycyjny wygląd, ale egzotyczny posmak!
Ciasto z kajmakiem - szybki przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto z kajmakiem - szybki przepis, składniki i przygotowanie
Prosty przepis na smacznego przekładańca!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.05.2020 00:17
Świetnie to wygląda! https://stomatolog.walbrzych.pl/