
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 20 dag masła,
- 2 duże żółtka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- cukier perlisty do posypania.
Krem:
- 2 szklanki kremówki,
- 50 dag serka mascarpone,
- 4-6 łyżek cukru pudru,
- 4-6 łyżek likieru jajecznego lub malibu.
Przygotowanie:
Rurki z kremem kojarzą się szczególnie z wakacjami nad morzem. Obok gofrów to chyba nasz ulubiony letni deser! Są słodkie, lekkie i da się ich zjeść naprawdę dużo. Nie musisz jednak czekać, aż będą dostępne w cukierniach – możesz przygotować je sama w domu, a co najważniejsze, to wcale nie jest trudne! Jak przygotować idealne rurki z kremem?
- Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto, schłodź.
- Foremki natłuść masłem.
- Ciasto cienko rozwałkuj.
- Pokrój w długie paski szerokości 1,5-2 cm.
- Paski ciasta nawijaj na metalowe rurki, tak by ciasto lekko nachodziło na siebie.
- Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
- Rurki ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem.
- Piecz na jasnozłoty kolor w 180°C.
- Przestudź, zdejmij z metalowych rurek.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz z kremówką i alkoholem.
- Masę przełóż do szprycy i nadziej rurki. Odstaw na chwilę do lodówki. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne desery:
Szarlotka z kruszonką
Muffinki bananowe
Fondant czekoladowy
Pomysły na tort urodzinowy
Przepisy na sernik