Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis

Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Urszula Wilczkowska / 28.02.2020 16:42
DRUKUJ PRZEPIS
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki kakao bez cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1/4 szklanki i i 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:

Nie musisz rezygnować z ulubionych słodyczy nawet, jeśli jesteś na diecie. Fit ciasto czekoladowe będzie dobre dla osób unikających rafinowanego cukru, wegan, a jeśli mąkę pszenną zastąpisz jej bezglutenowym odpowiednikiem - nawet dla osób chorujących na celiakię.

Jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu - trwa ono zaledwie 25 minut. Pozostały czas brownie powinno spędzić w piekarniku. Jak przygotować fit ciasto czekoladowe?

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  2. Formę natłuść olejem kokosowym i oprósz kakao. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj suche składniki.
  4. Mleko i wodę lekko podgrzej, by olej kokosowy nie zmienił stanu skupienia pod wpływem zbyt niskiej temperatury.
  5. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je to tych suchych.
  6. Dokładnie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz je przez 22-26 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Swoje fit ciasto czekoladowe możesz oprószyć kakao, cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Smacznego!

Więcej przepisów na zdrowe desery:
Sernik z kaszy jaglanej
Tofurnik, czyli sernik bez sera
Ciasto marchewkowe bez glutenu
Naleśniki bezglutenowe
Ciasto bananowe

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)