Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 i 1/3 szklanki kakao bez cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1/4 szklanki i i 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 0,5 szklanki syropu klonowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Nie musisz rezygnować z ulubionych słodyczy nawet, jeśli jesteś na diecie. Fit ciasto czekoladowe będzie dobre dla osób unikających rafinowanego cukru, wegan, a jeśli mąkę pszenną zastąpisz jej bezglutenowym odpowiednikiem - nawet dla osób chorujących na celiakię.
Jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu - trwa ono zaledwie 25 minut. Pozostały czas brownie powinno spędzić w piekarniku. Jak przygotować fit ciasto czekoladowe?
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Formę natłuść olejem kokosowym i oprósz kakao. Odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.
- Mleko i wodę lekko podgrzej, by olej kokosowy nie zmienił stanu skupienia pod wpływem zbyt niskiej temperatury.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je to tych suchych.
- Dokładnie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
- Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz je przez 22-26 minut, aż do suchego patyczka.
- Swoje fit ciasto czekoladowe możesz oprószyć kakao, cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Smacznego!
Więcej przepisów na zdrowe desery:
Sernik z kaszy jaglanej
Tofurnik, czyli sernik bez sera
Ciasto marchewkowe bez glutenu
Naleśniki bezglutenowe
Ciasto bananowe