Kinder Bueno - ciasto bez pieczenia uwielbiane nie tylko przez dzieci

Ciasto Kinder Bueno to wierna kopia pysznych batoników na bazie herbatników, przełożonych orzechowym kremem, czekoladą. Szybki i prosty przepis.
/ 29.11.2019 10:03
DRUKUJ PRZEPIS
Kinder Bueno - ciasto bez pieczenia uwielbiane nie tylko przez dzieci fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Baza:
  • 400 g herbatników (takich z ząbkami),
  • 6 łyżek nutelli,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 płaskie łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 2 garście orzechów laskowych,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru.
Krem na wierzchu:
  • 100 g mlecznej czekolady (tabliczka),
  • 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka),
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • kakao.
Przygotowanie:

Kinder bueno ciasto to o wiele bardziej ekonomiczna, a równie pyszna słodka przekąska, która zbiera owacje niemal na stojąco podczas spotkań ze znajomymi czy świąt. 

Ciasta świąteczne to nie tylko sernik i makowce, choć uwielbiamy np. makową panienkę. Warto pokusić się o popisowy deser - kinder bueno ciasto bez pieczenia. Nie jest skomplikowany w wykonaniu, wystarczy tylko trzymać się proporcji i kolejności.

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C na funkcji góra-dół. Blachę o wymiarach 25x30 wyłóż papierem.
  2. Orzechy wysyp na blachę i wstaw do pierkanika na 8 minut. Odstaw i wysyp orzechy.
  3. Do rondelka wlej 250 ml śmietanki, dodaj cukier, masło i mleko w proszku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aż do powstania budyniu. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Na blasze wyłożonej papierem wyłóż warstwę herbatników i nasączaj je mlekiem - uważaj z ilością.
  5. Nutellę doprowadź do bardziej ciekłej konsystencji podgrzewając na parze lub w mikrofali. Wyłóż na herbatniki.
  6. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, znów nasącz je mlekiem.
  7. Pozbądź się łupin z orzechów i zmiel je lub potłucz na bardzo drobne kawałki
  8. Do miski przełóż serek mascarpone, łyżkami stopniowo dodawaj budyń i miksuj. Na końcu dodaj 2/3 orzechów  z całego przepisu (lepiej zmielić raz, a wszystkie).
  9. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do kremu, wymieszaj.
  10. Masę rozłóż na herbatnikach i ładnie wyrównaj, a na niej połóż kolejną. 
  11. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Do niej wlej ostudzoną czekoladę i zmielone orzechy. Wyłóż na herbatniki, posyp kakao i wstaw do lodówki.

Więcej pomysłowych przepisów: Sernik Oreo - przepis standardowyRafaello na herbatnikachBanofee na spodzie z ciastek

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA