Składniki:
Baza:
- 400 g herbatników (takich z ząbkami),
- 6 łyżek nutelli,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru,
- 3 płaskie łyżki masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 2 garście orzechów laskowych,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru pudru.
Krem na wierzchu:
- 100 g mlecznej czekolady (tabliczka),
- 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka),
- 250 ml śmietany 30%,
- 50 g orzechów laskowych,
- kakao.
Przygotowanie:
Kinder bueno ciasto to o wiele bardziej ekonomiczna, a równie pyszna słodka przekąska, która zbiera owacje niemal na stojąco podczas spotkań ze znajomymi czy świąt.
Ciasta świąteczne to nie tylko sernik i makowce, choć uwielbiamy np. makową panienkę. Warto pokusić się o popisowy deser - kinder bueno ciasto bez pieczenia. Nie jest skomplikowany w wykonaniu, wystarczy tylko trzymać się proporcji i kolejności.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C na funkcji góra-dół. Blachę o wymiarach 25x30 wyłóż papierem.
- Orzechy wysyp na blachę i wstaw do pierkanika na 8 minut. Odstaw i wysyp orzechy.
- Do rondelka wlej 250 ml śmietanki, dodaj cukier, masło i mleko w proszku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aż do powstania budyniu. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do ostygnięcia.
- Na blasze wyłożonej papierem wyłóż warstwę herbatników i nasączaj je mlekiem - uważaj z ilością.
- Nutellę doprowadź do bardziej ciekłej konsystencji podgrzewając na parze lub w mikrofali. Wyłóż na herbatniki.
- Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, znów nasącz je mlekiem.
- Pozbądź się łupin z orzechów i zmiel je lub potłucz na bardzo drobne kawałki.
- Do miski przełóż serek mascarpone, łyżkami stopniowo dodawaj budyń i miksuj. Na końcu dodaj 2/3 orzechów z całego przepisu (lepiej zmielić raz, a wszystkie).
- Pozostałą śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do kremu, wymieszaj.
- Masę rozłóż na herbatnikach i ładnie wyrównaj, a na niej połóż kolejną.
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Do niej wlej ostudzoną czekoladę i zmielone orzechy. Wyłóż na herbatniki, posyp kakao i wstaw do lodówki.
Więcej pomysłowych przepisów: Sernik Oreo - przepis standardowyRafaello na herbatnikachBanofee na spodzie z ciastek