Składniki:
- ok. 240 g jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki oleju (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1,5 łyżeczki miodu,
- ok. 70 g borówek lub jagód,
- 200 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć).
Przygotowanie:
Jeśli choć raz skosztowałaś klasycznych muffinów, możesz mieć duże oczekiwania wobec własnych wypieków i nadzieje. Zacznij od prostego przepisu na muffiny z borówkami, który wykonasz z dzieckiem.
Muffiny z owocami mają to do siebie, że pod wpływem wilgoci z owoców, ich ciężaru, są trudniejsze w pieczeniu, niż np. muffinki czekoladowe. Nie zrażaj się tym wstępem, a przygotuj na to, że z tego przepisu wyrosną miękkie, delikatne babeczki, ale nie będą to okazałej wielkości muffiny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj przygotuj blachę na muffinki oraz wypełnij miejsca papilotkami (to świetne zadanie dla dziecka, nawet 2-letniego).
- Do miski wlej mokre składniki: olej, miód i jogurt. Wymieszaj i dodaj owoce.
- Do mokrych składników wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Całość wymieszaj - niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Do tej czynności możesz zaprosić najmłodszych domowników.
- Za pomocą dwóch łyżeczek napełniaj papilotki masą do 3/4 wysokości.
- Piecz muffinki z borówkami w piekarniku ok 20 minut.
Inne proste przepisy: Muffinki bananowe z dodatkiem czekoladyZdrowa przekąska, czyli proste marchewkowe muffiny Szarlotka na kruchym spodzie, która zawsze wychodzi