Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom

Muffinki z borówkami są delikatne i puchate, dzięki wilgotnej bazie, jaką jest jogurt grecki. Nie będą bardzo puszyste, ale nadrobią smakiem!
Edyta Liebert / 31.03.2020 16:04
DRUKUJ PRZEPIS
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 240 g jogurtu greckiego,
  • 1/3 szklanki oleju (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • ok. 70 g borówek lub jagód,
  • 200 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć).
Przygotowanie:

Jeśli choć raz skosztowałaś klasycznych muffinów, możesz mieć duże oczekiwania wobec własnych wypieków i nadzieje. Zacznij od prostego przepisu na muffiny z borówkami, który wykonasz z dzieckiem.

Muffiny z owocami mają to do siebie, że pod wpływem wilgoci z owoców, ich ciężaru, są trudniejsze w pieczeniu, niż np. muffinki czekoladowe. Nie zrażaj się tym wstępem, a przygotuj na to, że z tego przepisu wyrosną miękkie, delikatne babeczki, ale nie będą to okazałej wielkości muffiny. 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, przygotuj przygotuj blachę na muffinki oraz wypełnij miejsca papilotkami (to świetne zadanie dla dziecka, nawet 2-letniego).
  2. Do miski wlej mokre składniki: olej, miód i jogurt. Wymieszaj i dodaj owoce.
  3. Do mokrych składników wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. 
  4. Całość wymieszaj - niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Do tej czynności możesz zaprosić najmłodszych domowników.
  5. Za pomocą dwóch łyżeczek napełniaj papilotki masą do 3/4 wysokości
  6. Piecz muffinki z borówkami w piekarniku ok 20 minut.

Inne proste przepisy: Muffinki bananowe z dodatkiem czekoladyZdrowa przekąska, czyli proste marchewkowe muffiny Szarlotka na kruchym spodzie, która zawsze wychodzi

DRUKUJ PRZEPIS