Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser

Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Urszula Wilczkowska / 20.02.2020 15:03
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka roślinnego – najlepiej sojowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3/4 szklanki mocnej kawy,
  • 1 łyżka likieru kawowego.

Krem:

  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kakao do posypania.
Przygotowanie:

Do niedawna wegańskie tiramisu wydawało się czymś zupełnie niemożliwym. Dziś jednak ta wersja najsłynniejszego włoskiego deseru nikogo nie dziwi. Tiramisu bez jajek i mleka to deser odpowiedni nie tylko dla wegan, ale i alergików. Jeśli szukasz innych inspiracji, sprawdź też nasz przepis na sernik z kaszy jaglanej.

Upieczenie wegańskiego biszkoptu to jedno, ale czym zastąpić mascarpone? Doskonale nada się do tego mleczko kokosowe. Wybierz takie, które ma co najmniej 80% kokosa, a następnie porządnie schłodź je w lodówce.

Mleczko powinno się rozwarstwić, a do tiramisu bez jajek i nabiału będziesz potrzebować jedynie stałej części, która doskonale się ubija. Jak przygotować ten wegański deser?

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  3. W drugiej misce połącz mleko sojowe z octem oraz olejem.
  4. Mokre składniki stopniowo wlewaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
  5. Formę natłuść margaryną i oprósz mąką. Przelej do niej ciasto.
  6. Biszkopt piecz przez 35 minut, aż to suchego patyczka.
  7. Gdy ciasto będzie się studzić, przygotuj krem do tiramisu bez jajek i nabiału. Wyjmij z puszki stałą część mleczka kokosowego. Pozostałą wodę możesz zużyć do naleśników lub owocowych koktajli.
  8. Mleczko kokosowe ubij z cukrem pudrem. Zanim przełożysz nim biszkopt, przełóż je do lodówki, by się nie rozpłynęło.
  9. Biszkopt pokrój na blaty i nasącz mieszanką kawy i likieru. Przełóż kremem.
  10. Górę tiramisu bez jajek oprósz kakao. Podawaj mocno schłodzone. Smacznego!

Więcej przepisów na wegańskie dania:
Sernik bez sera, czyli bezsernik
Warzywne leczo
Kotlety sojowe w panierce
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA