Recepta na idealny biszkopt, który wychodzi za każdym razem

To podstawa wielu ciast, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o idealną konsystencję. Znajdziesz tu wersję z 6 jaj.
Weronika Kwaśniak / 10.06.2015 03:07
DRUKUJ PRZEPIS
Recepta na idealny biszkopt, który wychodzi za każdym razem fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij mikserem na sztywną, ale puszystą pianę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  6. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
  7. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
  8. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  9. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  10. Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około 30 minut powinien pozostać w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie.
  11. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc.

Zobacz też:
Doskonały tort czekoladowy z wiśniami na biszkopcie. Sezonowe ciasto biszkoptowe z truskawkami i mascarpone.
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/09.11.2019 08:21
Zgadzam sie z poprzedniczka. Biszkopt wychodzi za każdym razem i jest pyszny i puszysty
/10.07.2019 17:26
Polecam z całego serca! Biszkop wychodzi mi za każdym razem
/30.09.2018 09:25
Zrobiłam ten biszkopt bardzo bardzo nie dobry wyszedł...szkoda mojego czasu i składników ! Nie polecam !