Składniki:
- 1/2 kostki masła,
- 25 dag mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 duże jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 3-4 spore marchewki.
Na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 3 dag posiekanych pistacji,
- 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
Muffinki marchewkowe sprawdzą się na każdą okazję. Nieoczekiwani goście, wiosenny piknik, letnie grillowanie albo nawet zwykła ochota na coś słodkiego. Te babeczki marchewkowe możesz jeść bez wyrzutów sumienia - są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych, a smakują równie dobrze. Wypróbuj też nasz przepis na muffiny bananowe.
Są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, a do ich upieczenia będziesz potrzebować jedynie formy do muffinek oraz papierowych papilotek. Muffinki marchewkowe smakują równie dobrze zaraz po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Na wszelki wypadek jednak przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.
- Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy muffinkowej, wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w temperaturze 180 stopni C około 25 minut.
- Babeczki marchewkowe wyjmij z pieca i wystudź.
- W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier.
- Wystudzone muffinki marchewkowe posmaruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Sprawdź więcej przepisów na zdrowe i pyszne desery:
Ciasto bananowe
Ciasto wiewiórka
Ciasto marchewkowe
Sernik z kaszy jaglanej
Fit ciasto czekoladowe