Szarlotka na kruchym cieście. Przepis, który zawsze się udaje

Szarlotka na kruchym cieście to doskonały deser nie tylko na jesień. Dodaj do niej cynamonu oraz ziaren wanilii.
Weronika Kwaśniak / 13.01.2020 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka na kruchym cieście. Przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • 8 dag cukru,
  • 1 laska wanilii.

Na masę jabłkową:

  • 15 dag cukru,
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki kaszy manny.
Przygotowanie:

Szarlotka na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego jaka pyszna... To obowiązkowe ciasto na rodzinnych spotkaniach. Ozdób górę szarlotki kratką z ciasta lub innymi fantazyjnymi wzorami.

Jeśli nie czujesz się pewnie w rękodziele, przygotuj tradycyjną szarlotkę z kruszonką. Jak przygotować naszą szarlotkę na kruchym cieście?

  1. W misce wymieszaj mąkę, margarynę, cukier puder i jajko. Dodaj miąższ z rozciętej laski wanilii.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Podziel na dwie nierówne części.
  4. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki.
  5. 2/3 ciasta też zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  7. Włóż do rondla i upraż z cukrem i cynamonem.
  8. Dodaj kaszę, wymieszaj i wystudź.
  9. Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej tortownicy.
  10. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w pasy i ułożyć na górze w kształcie kratki.
  11. Szarlotkę na kruchym cieście piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. C. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta i desery:
Ptysie z kremem czekoladowym
Biszkopt czekoladowy
Red velvet cake
Fondant czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS