Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki,
- 25 dag masła,
- 1 żółtko,
- 8 dag cukru,
- 1 laska wanilii.
Na masę jabłkową:
- 15 dag cukru,
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki kaszy manny.
Przygotowanie:
Szarlotka na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego jaka pyszna... To obowiązkowe ciasto na rodzinnych spotkaniach. Ozdób górę szarlotki kratką z ciasta lub innymi fantazyjnymi wzorami.
Jeśli nie czujesz się pewnie w rękodziele, przygotuj tradycyjną szarlotkę z kruszonką. Jak przygotować naszą szarlotkę na kruchym cieście?
- W misce wymieszaj mąkę, margarynę, cukier puder i jajko. Dodaj miąższ z rozciętej laski wanilii.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Podziel na dwie nierówne części.
- 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki.
- 2/3 ciasta też zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Włóż do rondla i upraż z cukrem i cynamonem.
- Dodaj kaszę, wymieszaj i wystudź.
- Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej tortownicy.
- Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w pasy i ułożyć na górze w kształcie kratki.
- Szarlotkę na kruchym cieście piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. C. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta i desery:
Ptysie z kremem czekoladowym
Biszkopt czekoladowy
Red velvet cake
Fondant czekoladowy