Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser

Pączki z mascarpone są błyskawiczne w przygotowaniu - ciasto nie musi wyrastać, więc przygotujesz je dosłownie w 15 minut. Do tego dolicz czas smażenia pączków z mascarpone - zajmie ci to pewnie ok. 20-25 minut.
Weronika Kwaśniak / 28.01.2022 14:27
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser fot. Adobe Stock, larik_malasha
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru pudru,
  • odrobina soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka spirytusu (można zastąpić np. octem jabłkowym albo wódką),
  • 600 ml oleju do smażenia,
  • cukier puder do obsypania.

Zdrowe potrawy często są czasochłonne. Zaoszczędź trochę czasu i pieniędzy na codziennych zakupach, wykorzystując do Auchan Direct kod rabatowy!

Przygotowanie:

Do przygotowania małych pączków z mascarpone nie potrzebujesz nawet miksera! Ich przyrządzenie jest wyjątkowo proste i nie sprawi ci żadnych problemów - ciasto na pączki z mascarpone nawet nie musi wyrastać. To jeden z szybkich przepisów na tłusty czwartek. Formuj z masy pączuszki niewielkich rozmiarów, które będą idealne na jeden kęs. 

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną.
  2. Dodaj mascarpone, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, a także spirytus. Dodatek alkoholu jest konieczny, aby podczas smażenia pączki z mascarpone nie wchłaniały w siebie tłuszczu.
  3. Wszystko razem wymieszaj. Gotowa masa powinna być dosyć gęsta i kleista.
  4. Olej wlej do rondla. Rozgrzej go, aż osiągnie temperaturę ok. 170-180 stopni C. Jak to sprawdzić bez termometru cukierniczego? Wrzuć maleńki kawałek ciasta do rozgrzanego oleju. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tzn. że tłuszcz osiągnął już optymalną temperaturę.
  5. Z ciasta formuj niewielkie kulki (o wielkości mniej więcej orzechów włoskich). Wrzucaj je na gorący tłuszcz - po kilka, tak aby nie stykały się ze sobą. Pączki z mascarpone powinny stawać się złociste i same przekręcać w oleju.
  6. Gdy będą rumiane z obu stron, wyławiaj je łyżką cedzakową. Pamiętaj, że pączki z mascarpone powinny się smażyć maksymalnie 5 minut.
  7. Staraj się utrzymywać stałą temperaturę oleju. Jeśli będzie zbyt zimny lub gorący, pączki z mascarpone mogą przypalić się z wierzchu, a nadal być surowe w środku.
  8. Usmażone pączki z mascarpone odsączaj z tłuszczu na ręczniku papierowym, a potem obsypuj cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów:
Szybkie pączki
Pączki bez jajek
Ciasta na tłusty czwartek

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA