Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Prosty przepis bez pieczenia

Ciasteczka owsiane to deser odpowiedni również dla wegan - wystarczy zwykłe mleko zamienić na roślinne, a także użyć oleju kokosowego zamiast masła!
Weronika Kwaśniak / 13.11.2019 14:50
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Prosty przepis bez pieczenia fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 24
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 2 i 2/3 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych),
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • opcjonalnie: czekolada posiekana na kawałki.
Przygotowanie:

Te ciasteczka owsiane nie zawierają jajek ani mąki, więc można je przygotować naprawdę błyskawicznie - nie wymagają pieczenia. Nie trzeba też czekać w nieskończoność, aż zastygną. Gotowe ciastka wystarczy odstawić do lodówki na dosłownie 40 minut!

  1. Do garnka wlej roztopione masło (lub olej kokosowy), mleko, wsyp cukier trzcinowy.
  2. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gdy masa się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i płatki owsiane. Jeśli chcesz, możesz dodać też kawałki posiekanej czekolady.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę lub tacę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę ciasteczkową po łyżce, formując ładne kształty.
  6. Odstaw do lodówki na 40 minut. Ciasteczka owsiane gotowe!

Zobacz więcej przepisów na ciasteczka:
Ciasteczka imbirowe
Ciasteczka z żurawiną
Kruche ciastka kwiatki

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)