Składniki:
- 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
- 1/2 szklanki masła orzechowego,
- 2 i 2/3 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych),
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- opcjonalnie: czekolada posiekana na kawałki.
Przygotowanie:
Te ciasteczka owsiane nie zawierają jajek ani mąki, więc można je przygotować naprawdę błyskawicznie - nie wymagają pieczenia. Nie trzeba też czekać w nieskończoność, aż zastygną. Gotowe ciastka wystarczy odstawić do lodówki na dosłownie 40 minut!
- Do garnka wlej roztopione masło (lub olej kokosowy), mleko, wsyp cukier trzcinowy.
- Podgrzewaj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gdy masa się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i płatki owsiane. Jeśli chcesz, możesz dodać też kawałki posiekanej czekolady.
- Dokładnie wymieszaj.
- Blachę lub tacę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę ciasteczkową po łyżce, formując ładne kształty.
- Odstaw do lodówki na 40 minut. Ciasteczka owsiane gotowe!
Zobacz więcej przepisów na ciasteczka:
Ciasteczka imbirowe
Ciasteczka z żurawiną
Kruche ciastka kwiatki