Ciasto z surowej dyni - prosty przepis

Ciasto z surowej dyni przygotujesz w kilka minut. W naszym przepisie doprawione jest skórką z pomarańczy i ekstraktem waniliowym.
Małgorzata Machnicka / 09.11.2021 07:58
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z surowej dyni - prosty przepis fot. Adobe Stock, anna_shepulova
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • odrobina ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta z surowej dyni zajmie ci 15 minut, a samo pieczenie i studzenie potrwa około godziny.

W naszym przepisie smak dyni podkreślony jest skórką otartą z pomarańczy, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Świetnie pasować będą do niej również inne korzenne przyprawy - goździki czy kardamon.

  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
  2. Masło roztop w rondelku.
  3. W misce ubij jajka z cukrem. Pod koniec ubijania wlej roztopione masło i dodaj startą dynię (wcześniej odciśnij z niej nadmiar soku).
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  5. Mokre składniki dodaj do suchych razem z ekstraktem waniliowym, pokruszonymi orzechami i skórką otartą z pomarańczy.
  6. Wymieszaj całość i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Ciasto z surowej dyni piecz przez 45 minut (do suchego patyczka). Podawaj z odrobiną roztopionego miodu albo syropu klonowego. Możesz również posypać je cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów z dynią:
Przepis na ketchup z dyni
Przepis na sos dyniowy
Przepis na dżem z dyni

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA