Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- starta skórka z pomarańczy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- odrobina ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta z surowej dyni zajmie ci 15 minut, a samo pieczenie i studzenie potrwa około godziny.
W naszym przepisie smak dyni podkreślony jest skórką otartą z pomarańczy, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Świetnie pasować będą do niej również inne korzenne przyprawy - goździki czy kardamon.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
- Masło roztop w rondelku.
- W misce ubij jajka z cukrem. Pod koniec ubijania wlej roztopione masło i dodaj startą dynię (wcześniej odciśnij z niej nadmiar soku).
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Mokre składniki dodaj do suchych razem z ekstraktem waniliowym, pokruszonymi orzechami i skórką otartą z pomarańczy.
- Wymieszaj całość i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto z surowej dyni piecz przez 45 minut (do suchego patyczka). Podawaj z odrobiną roztopionego miodu albo syropu klonowego. Możesz również posypać je cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów z dynią:
Przepis na ketchup z dyni
Przepis na sos dyniowy
Przepis na dżem z dyni