Szyszki z ryżu preparowanego - przepis na smak dzieciństwa

Szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to prosty deser, który zrobisz w kilka minut. Wystarczy kilka składników i szyszki z ryżu gotowe.
Weronika Kwaśniak / 16.12.2020 11:44
DRUKUJ PRZEPIS
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis na smak dzieciństwa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g masy krówkowej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 70 g ryżu preparowanego (dmuchanego).
Przygotowanie:

Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa, do którego warto powrócić. Słodkie, a jednocześnie lekkie, znikają jedna po drugiej.

Po wymieszaniu dmuchanego ryżu z masą krówkową włóż ulepione szyszki do lodówki, by się nie kleiły.

Naturalny ryż dmuchany znajdziesz na półce ze zdrową żywnością lub obok chrupek kukurydzianych.

  1. Czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Masę krówkową podgrzej na małym ogniu, dodaj kakao, wymieszaj.
  3. Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą krówkową, wymieszaj.
  4. Ryż przesyp do dużej miski, dodaj masę krówkowo-czekoladową, dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj miseczkę z wodą, zamocz w niej ręce, lep z masy małe szyszki i układaj je na talerzu.
  6. Po ulepieniu szyszki z ryżu preparowanego przechowuj w lodówce, aby czekolada stężała.

Szyszki z ryżu preparowanego możesz też przygotować na bazie cukierków krówek - zamiast masy krówkowej i czekolady. Wystarczy je rozpuścić i ulepić razem z dmuchanym ryżem.

Zobacz przepisy na inne smaki dzieciństwa:
Blok czekoladowy na waflach
Racuchy drożdżowe - prosty przepis
Rurki z kremem - nie tylko dla dzieci

DRUKUJ PRZEPIS