Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na masę dyniową:
- szklanka zmiksowanego miąższu z dyni,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250 g serka mascarpone.
Na masę czekoladową:
- 3/4 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 170 g czekolady, najlepiej gorzkiej,
- 120 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
To ciasto nie tylko efektownie wygląda, ale również pysznie smakuje. Z pewnością oczarujesz nim swoich gości. Przyda się również jako przekąska do kawy.
- Przygotuj masę dyniową. Serek mascarpone utrzyj z cukrem.
- Do masy dodaj zblendowany miąższ dyni.
- Dodaj 2 jajka, wsyp cynamon i wszystko razem wymieszaj.
- Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.
- Przestudź i do czekoladowej masy dodaj cukier.
- Wbijaj pojedynczo 4 jajka, mieszając całą masę, zanim dodasz do niej kolejne.
- Mąkę przesiej z kakao i dodaj do masy czekoladowo-jajecznej.
- Niewielką formę (np. o wymiarach 25 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy przelej połowę masy czekoladowej. Następnie wylej całą masę dyniową.
- Pozostałą część masy czekoladowej wylej na wierzch - najlepiej dość nieregularnie, aby powstały fantazyjne esy-floresy.
- Brownie z dynią piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 25 minut.
Zobacz też inne przepisy: Proste ciasto z dyniCiasto dyniowe fitBabka czekoladowa z orzechami