Składniki:
- 350 g serka mascarpone,
- 400 ml śmietany kremówki,
- 100 g białej czekolady,
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów,
- 1 szklanka mocnej kawy,
- 200 g malin,
- kakao.
Przygotowanie:
Nasz deser z mascarpone to nic innego jak błyskawiczne w przygotowaniu tiramisu. To ciasto jest idealne, gdy nagle najdzie ciebie lub twoich bliskich ochota na coś słodkiego. Przygotuj je w pucharkach lub zwykłych szklankach – koniecznie przezroczystych, bo ten deser wygląda równie dobrze, co smakuje!
Zobacz też przepis na tradycyjne włoskie tiramisu.
Krem, maliny i biszkopty układaj warstwami. Jeśli nie lubisz malin, zastąp je truskawkami, jeżynami lub innymi owocami. Jak przygotować ten błyskawiczny deser z mascarpone?
- Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Kremówkę i mascarpone ubij w misce. Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Biszkopty namocz naparem z kawy.
- Na dnie pucharka lub szklanki ułóż trochę masy. Użyj do tego szprycy cukierniczej – będzie o wiele prościej.
- Warstwami układaj biszkopty, maliny i krem aż do końca naczynia. Górę deseru z mascarpone oprósz kakao i udekoruj malinami. Smacznego!
Więcej przepisów na szybkie desery:
Błyskawiczny sernik na zimno
Biszkopt z 4 jaj, który zawsze się udaje
Pischinger z kremem kakaowym
Muffinki bananowe