
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 dag sera żółtego,
- 15 dag masła,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka,
- 15 dag kiełbasy, kabanosów lub boczku wędzonego,
- mielone chili,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- warzywa - np. ugotowane brokuły, groszek cukrowy, itp.
Przygotowanie:
Nasz przepis na pikantne muffiny to propozycja do imprezowego menu - np. na sylwestrową domówkę czy karnawał. Jeśli lubisz, możesz dorzucić do nich więcej warzyw według swoich upodobań. Pyszne będą również z serem feta lub mozarella.
- Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
- Kiełbasę (albo kabanosa lub boczek) pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Pokrój również warzywa - niektóre z nich, np. brokuły, będą wymagać wcześniejszego obgotowania.
- Do mąki i proszku dodaj jajka, warzywa, kiełbasę oraz ser.
- Dopraw do smaku - dodaj do masy dużo chili i mielonej ostrej papryki.
- Do masy na pikantne muffiny wlej mleko i wymieszaj.
- Masło rozpuść i przestudź, dodaj do masy. Wymieszaj.
- Foremki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Masę wykładaj do foremek do 2/3 wysokości.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, pikantne muffiny piecz przez 35-40 minut.
Zobacz więcej przepisów na imprezowe przekąski:
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Smażony ser w panierce
4 pomysły na roladki z tortilli
Rolada serowa ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Ciasto francuskie ze szpinakiem