Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 dag sera żółtego,
- 15 dag masła,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka,
- 15 dag kiełbasy, kabanosów lub boczku wędzonego,
- mielone chili,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- warzywa - np. ugotowane brokuły, groszek cukrowy, itp.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
- Kiełbasę (albo kabanosa lub boczek) pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Pokrój również warzywa - niektóre z nich, np. brokuły, będą wymagać wcześniejszego obgotowania.
- Do mąki i proszku dodaj jajka, warzywa, kiełbasę oraz ser.
- Dopraw do smaku - dodaj do masy dużo chili i mielonej ostrej papryki.
- Do masy na pikantne muffiny wlej mleko i wymieszaj.
- Masło rozpuść i przestudź, dodaj do masy. Wymieszaj.
- Foremki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Masę wykładaj do foremek do 2/3 wysokości.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, pikantne muffiny piecz przez 35 - 40 minut.
fot. Muffinki pikantne/Adobe Stock, Анна Журавлева
Z czym podawać muffinki na słono?
Oto kilka inspirujących pomysłów na połączenia, które podkreślą smak wytrawnych muffinek i uczynią posiłek jeszcze bardziej wyjątkowym.
Sałatki
Sałatki to doskonały dodatek do wytrawnych muffinek, dodający lekkości i świeżości. Wybierz sałatki na bazie zielonych liści, takich jak rukola, szpinak czy mieszanka sałat, i połącz je z dodatkami, które będą harmonizować z pikantnymi muffinkami. Prosty winegret z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy Dijon doskonale uzupełni smak wytrawnych muffinek.
Sosy i dipy
Sosy i dipy to świetny sposób na podkreślenie smaku wytrawnych muffinek. Guacamole, hummus, tzatziki czy klasyczny sos czosnkowy to tylko kilka z wielu możliwości. Pikantne muffinki z dodatkiem warzyw i serów doskonale komponują się z kremowymi, aromatycznymi sosami.
Wędliny i sery
Wytrawne muffinki świetnie komponują się z różnymi rodzajami wędlin i serów. Deska serów z dodatkiem szynki parmeńskiej, salami, czy prosciutto stanowi elegancki i smakowity dodatek. Wybiera takie sery, jak brie, camembert, cheddar czy gouda.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.11.2020.
Czytaj także:
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Smażony ser w panierce
4 pomysły na roladki z tortilli