jak zrobić bitą śmietanę fot. Adoe Stock, Tatyana Sydukova

Jak zrobić bitą śmietanę? Sposób na perfekcyjną konsystencję

Jak zrobić bitą śmietanę? Ta idealna powinna być puszysta i sztywna. Teoretycznie uzyskasz ją, ubijając śmietankę 30% lub 36%, ale tylko wtedy, gdy będziesz pamiętać o ważnych zasadach ubijania śmietany, m.in. dotyczących temperatury czy czasu ubijania.
Edyta Liebert / 19.11.2021 05:20
jak zrobić bitą śmietanę fot. Adoe Stock, Tatyana Sydukova

Bita śmietana to dodatek lub baza wielu deserów - po dodaniu żelatyny otrzymasz sztywną bitą śmietanę do tortu, a po dodaniu kakao - pyszny dodatek do np. chrupiących gofrów.

Zasady ubijania bitej śmietany

Jak zrobić bitą śmietanę? Bita śmietana wyjdzie, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad. Z czasem nabierzesz wprawy i nie będziesz odhaczać tych wskazówek z listy przed rozpoczęciem pracy. 

  • Podczas zakupu śmietanki do ubijania zwróć uwagę, by to była śmietana 30% lub 36%. Ta druga jest większym pewnikiem, choć jest gęstsza i wyraźnie bardziej słodka - z niej przez przypadek może wyjść ci domowe masło, jeśli będziesz zbyt długo ją ubijać.
  • Przed rozpoczęciem ubijania wstaw pojemnik ze śmietaną na 15 minut do zamrażarki. Schłodzona śmietana będzie lepiej się ubijać. Możesz też schłodzić trzepaczki i miskę.
  • Bita śmietana jest tylko lekko słodka i trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany wsyp maksymalnie 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Dodaj na sam koniec ubijania.
  • Naczynie, w którym chcesz uzyskać bitą śmietanę musi być suche i nietłuste - najlepiej zdecyduj się na szklane lub metalowe (na plastikowych miskach częściej utrzymuje się tłusta powłoka). 
  • Dodawanie składników smakowych do bitej śmietany (np. likieru amaretto, kakao) powinno mieć miejsce na samym końcu ubijania.
  • Jak przygotować bitą śmietanę z żelatyną do tortu czy innych ciast? Pamiętaj, że żelatyna powinna być ostudzona i dodana na końcu. Ile żelatyny do bitej śmietany? Trzymaj się proporcji: na 250 ml śmietany przypada średnio 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml gorącej wody. 
  • Bita śmietana łatwo pochłania obce zapachy, więc najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku w lodówce i spożyj w ciągu doby.

Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku

  1. Schłodzoną śmietanę wlej do naczynia. Rozpocznij ubijanie śmietany na niskich obrotach przez 30 sekund. 
  2. Następnie zwiększ obroty do maksimum - bita śmietana jest lekka i puszysta, a trzepaczki powinny zostawiać na niej ślady. Może to potrwać kilka lub kilkanaście minut (to zależy od gęstości produktu).
  3. Kiedy zauważysz, że uzyskałaś bitą śmietanę, dodaj cukier puder.
  4. Jeśli chcesz zrobić bitą śmietanę do tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 250 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w ok. 3 łyżkach gorącej wody (musi być ostudzona!).
  5. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
  6. Nie ubijaj już na wysokich obrotach, bo bita śmietana może się zwarzyć. 
  7. Jak sprawdzić, czy bita śmietana jest dobrze zrobiona? Najprościej jest przechylić naczynie do góry dnem - powinna tam pozostać w niezmienionej formie. 
  8. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. 

Co zrobić, by bita śmietana była sztywna?

Oprócz żelatyny, składnikiem wpływającym na sztywność bitej śmietany jest dodatek serka mascarpone w proporcjach 2:1. Podczas ubijania śmietany, dodawaj go łyżka po łyżce, gdy ta jest już sztywna i miksuj na niskich obrotach lub mieszaj ręcznie szpatułką. 

Co robić, gdy bita śmietana się zwarzyła?

Bita śmietana może się zwarzyć, gdy ubijasz ją zbyt długo - jest to częsty błąd nowicjusza, ale nie przejmuj się. Możesz uratować zwarzoną bitą śmietanę poprzez dodanie do niej trochę zimnej śmietanki z lodówki o tej samej wartości procentowej i zacznij ubijać ponownie. Powinno zadziałać!

Jak urozmaicić smak bitej śmietany

Jeśli chcesz uzyskać smakową bitą śmietanę, proponujemy dodać:

  • Kakao: 1 łyżkę na 250 ml - będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
  • Kawę rozpuszczalną: 1 łyżeczkę na 250 ml śmietanki - harmonizuje z cytrusami.
  • Alkohol: najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
  • Skórkę otartą z cytryny: np. do deserów z bananem, jagodami.

Artykuł na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak w oparciu o tygodnik „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 06.10.2010.