Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem kokosowy:
- 230 g miękkiego masła,
- 360 g cukru pudru,
- 6 łyżek stałej części mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Do ozdoby:
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
- opakowanie cukierków Rafaello.
Przygotowanie:
Tort Rafaello sprawdzi się przy każdej okazji, ale to nie oznacza, że nie można go zrobić bez żadnego powodu. Jest bardzo puszysty, kremowy i bardzo intensywnie kokosowy. Świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy.
Na dzień przed przygotowaniem ciasta włóż mleczko kokosowe w puszce do lodówki. Wtedy tłusta część oddzieli się od wody kokosowej. Możesz ją później zużyć do naleśników.
Jak zrobić tort Rafaello?
- Przygotuj biszkopty. Białka jaj ubij na sztywną pianę – uważaj jednak, by ich nie przebić. Stopniowo, po łyżce, dodawaj cukier do wypieków.
- Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj.
- Dodaj mąkę i szpatułką delikatnie wymieszaj. Do tej czynności mikser się nie nadaje – możesz wtedy uszkodzić strukturę białek, a zależy nam na bardzo puszystym biszkopcie.
- Tortownicę wysmaruj miękkim masłem. Przelej ciasto to formy. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu zostaw biszkopt jeszcze na pół godziny w formie.
- Przygotuj kokosowy krem do tortu. Masło zmiksuj, aż będzie kremowe. Dodaj cukier i mieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty. Pierwszy umieść na talerzu lub paterze i posmaruj go kremem kokosowym.
- Na kremie połóż drugi blat – jego wierzch również posmaruj kremem. Pozostałą częścią posmaruj boki.
- Posyp tort wiórkami kokosowymi. Górę ozdób pralinami Rafaello. Smacznego!
Więcej przepisów na torty:
Tort bezowy
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Tort truskawkowy
Tort Oreo