Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser

Tort Rafaello robi się z puszystych biszkoptów, kokosowo-waniliowego kremu i wiórków kokosowych. Możesz też ozdobić jego wierzch słodyczami.
/ 13.12.2019 11:35
DRUKUJ PRZEPIS
Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Krem kokosowy:

  • 230 g miękkiego masła,
  • 360 g cukru pudru,
  • 6 łyżek stałej części mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Do ozdoby:

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • opakowanie cukierków Rafaello.
Przygotowanie:

Tort Rafaello sprawdzi się przy każdej okazji, ale to nie oznacza, że nie można go zrobić bez żadnego powodu. Jest bardzo puszysty, kremowy i bardzo intensywnie kokosowy. Świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy.

Na dzień przed przygotowaniem ciasta włóż mleczko kokosowe w puszce do lodówki. Wtedy tłusta część oddzieli się od wody kokosowej. Możesz ją później zużyć do naleśników.

Jak zrobić tort Rafaello?

  1. Przygotuj biszkopty. Białka jaj ubij na sztywną pianę – uważaj jednak, by ich nie przebić. Stopniowo, po łyżce, dodawaj cukier do wypieków.
  2. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj.
  3. Dodaj mąkę i szpatułką delikatnie wymieszaj. Do tej czynności mikser się nie nadaje – możesz wtedy uszkodzić strukturę białek, a zależy nam na bardzo puszystym biszkopcie.
  4. Tortownicę wysmaruj miękkim masłem. Przelej ciasto to formy. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu zostaw biszkopt jeszcze na pół godziny w formie.
  5. Przygotuj kokosowy krem do tortu. Masło zmiksuj, aż będzie kremowe. Dodaj cukier i mieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  6. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Pierwszy umieść na talerzu lub paterze i posmaruj go kremem kokosowym.
  7. Na kremie połóż drugi blat – jego wierzch również posmaruj kremem. Pozostałą częścią posmaruj boki.
  8. Posyp tort wiórkami kokosowymi. Górę ozdób pralinami Rafaello. Smacznego!

Więcej przepisów na torty:
Tort bezowy
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Tort truskawkowy
Tort Oreo

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA