Ptysie z kremem i polewą czekoladową. Przepis na przepyszny deser

Ptysie to doskonały pomysł na deser podczas rodzinnego spotkania. Te malutkie, zwane profiterolkami, je się na kęs. Dodaj do nich kremu czekoladowego.
Urszula Wilczkowska / 13.01.2020 11:28
DRUKUJ PRZEPIS
Ptysie z kremem i polewą czekoladową. Przepis na przepyszny deser fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 75 g mąki tortowej,
  • 50 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 2 duże jajka, lekko wymieszane,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 50 g czekolady o zawartości kakao ok. 50%,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 100 ml wody,
  • 300 ml śmietany kremówki.

Ganasz czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietany kremówki.
Przygotowanie:

Ptysie, chociaż nie są najłatwiejszym z deserów, z pewnością zachwycą każdego z twoich gości (oraz ciebie samą). My proponujemy ich bardzo małą wersję, czyli profiterolki. Wypełnij je kremowym nadzieniem i polej czekoladowym ganache. Bez obaw – te skomplikowane nazwy nie ciągną za sobą skomplikowanego przygotowania! Do ganaszu, czyli polewy czekoladowej, wystarczą zaledwie 2 składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.

W naszej wersji ptysie wypełnione są kremem czekoladowym, ale możesz też przygotować tradycyjny waniliowy krem maślany. Pamiętaj, by przed nałożeniem nadzienia dokładnie wystudzić ptysie – inaczej zmiękną i nie będą się nadawały do podania.

  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i spryskaj lekko wodą.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. W rondelku rozpuść masło. Dodaj 150 ml wody i szczyptę soli i zagotuj, po czym od razu zdejmij z ognia.
  5. Dodaj przesianą mąką i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno łatwo odchodzić od garnka. Odłóż na bok na 15 minut, by odpoczęło.
  6. Stopniowo dodawaj wymieszane jajka. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  7. Za pomocą mokrej łyżeczki nałóż na papier do pieczenia 18 kulek z ciasta.
  8. Piecz ptysie przez około 25 minut – powinny być złote i chrupiące. Następnie zrób dziurę na boku każdego z nich i piecz jeszcze przez 5 minut. Odstaw na kratkę do ostygnięcia.
  9. W garnku rozgrzej 50 g czekolady razem z cukrem i 100 ml wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  10. Kremówkę z 3 łyżkami rozpuszczonej czekolady ubij na sztywno.
  11. Ptysie przekrój na pół. Nałóż krem czekoladowy (możesz do tego użyć szprycy cukierniczej lub po prostu łyżki) i złóż profiterolki.
  12. Przygotuj ganasz czekoladowy. W garnku podgrzej kremówkę z gorzką czekoladą – mieszaj, by składniki się połączyły, ale uważaj, by nie doprowadzić go do wrzenia. Odstaw ganasz, żeby przestygnął. Nałóż łyżką na górę ptysiów. Smacznego!

Więcej przepisów na desery:
Rurki z kremem
Muffinki bananowe
Przepisy na torty
Pomysły na sernik

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA