Składniki:
- 75 g mąki tortowej,
- 50 g masła,
- 150 ml wody,
- 2 duże jajka, lekko wymieszane,
- szczypta soli.
Na krem:
- 50 g czekolady o zawartości kakao ok. 50%,
- 0,5 łyżki cukru,
- 100 ml wody,
- 300 ml śmietany kremówki.
Ganasz czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietany kremówki.
Przygotowanie:
Ptysie, chociaż nie są najłatwiejszym z deserów, z pewnością zachwycą każdego z twoich gości (oraz ciebie samą). My proponujemy ich bardzo małą wersję, czyli profiterolki. Wypełnij je kremowym nadzieniem i polej czekoladowym ganache. Bez obaw – te skomplikowane nazwy nie ciągną za sobą skomplikowanego przygotowania! Do ganaszu, czyli polewy czekoladowej, wystarczą zaledwie 2 składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni.
W naszej wersji ptysie wypełnione są kremem czekoladowym, ale możesz też przygotować tradycyjny waniliowy krem maślany. Pamiętaj, by przed nałożeniem nadzienia dokładnie wystudzić ptysie – inaczej zmiękną i nie będą się nadawały do podania.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i spryskaj lekko wodą.
- Mąkę przesiej do miski.
- W rondelku rozpuść masło. Dodaj 150 ml wody i szczyptę soli i zagotuj, po czym od razu zdejmij z ognia.
- Dodaj przesianą mąką i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno łatwo odchodzić od garnka. Odłóż na bok na 15 minut, by odpoczęło.
- Stopniowo dodawaj wymieszane jajka. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
- Za pomocą mokrej łyżeczki nałóż na papier do pieczenia 18 kulek z ciasta.
- Piecz ptysie przez około 25 minut – powinny być złote i chrupiące. Następnie zrób dziurę na boku każdego z nich i piecz jeszcze przez 5 minut. Odstaw na kratkę do ostygnięcia.
- W garnku rozgrzej 50 g czekolady razem z cukrem i 100 ml wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Kremówkę z 3 łyżkami rozpuszczonej czekolady ubij na sztywno.
- Ptysie przekrój na pół. Nałóż krem czekoladowy (możesz do tego użyć szprycy cukierniczej lub po prostu łyżki) i złóż profiterolki.
- Przygotuj ganasz czekoladowy. W garnku podgrzej kremówkę z gorzką czekoladą – mieszaj, by składniki się połączyły, ale uważaj, by nie doprowadzić go do wrzenia. Odstaw ganasz, żeby przestygnął. Nałóż łyżką na górę ptysiów. Smacznego!
Więcej przepisów na desery:
Rurki z kremem
Muffinki bananowe
Przepisy na torty
Pomysły na sernik