Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem

Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.
Urszula Wilczkowska / 16.03.2020 15:04
DRUKUJ PRZEPIS
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 6 jaj,
  • 150 g margaryny,
  • 1/2 szklanki likieru porzeczkowego wymieszane z 1/4 szklanki wody.

Do przełożenia:

  • 1 l śmietany kremówki,
  • 8 łyżek mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego,
  • ponadto: kakao do oprószenia wierzchu.
Przygotowanie:

Porzeczkowiec wyglądem przypomina wuzetkę - te czekoladowe lub kakaowe blaty przełożone aksamitnym kremem to jednak zupełnie coś innego niż najbardziej znany polski deser. Dżem porzeczkowy oraz nasączenie biszkoptów porzeczkowym likiem nadają mu zupełnie innego wymiaru.

To ciasto z owocami zupełnie nie przypomina tradycyjnych deserów, a raczej wysoki tort urodzinowy. W tej roli również świetnie się sprawdzi - ze względu jednak na alkohol odpowiedni będzie raczej dla dorosłych jubilatów. Jeśli chcesz podać do dzieciom, likier zastąp sokiem bez cukru. Jak upiec idealny porzeczkowiec?

  1. Zacznij od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  2. Margarynę i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka jaj i ubij je na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem.
  4. Wymieszaj mikserem na średnich obrotach suche składniki z masą z żółtek i cukru i kilkoma łyżkami piany.
  5. Dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudź na kratce.
  7. Przygotuj krem. Ubij śmietanę kremówkę z ekstraktem waniliowym i serkiem mascarpone. Na sam koniec dodaj cukier puder i mieszaj tylko tak długo, aż masa będzie gładka.
  8. Biszkopt pokrój na blaty i nasącz likierem porzeczkowym wymieszanym z wodą. Posmaruj je dżemem porzeczkowym, a następnie przełóż kremem.
  9. Górę porzeczkowca oprósz kakao. Możesz też udekorować jego wierzch startą na grubych oczkach czekoladą. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne desery:
Sernik z malinami
Szarlotka z kruszonką
Ptysie z czekoladowym kremem
Ciasto wiewiórka
Kopiec kreta

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA