Kulki Rafaello bez mleka w proszku - przepis na kulki kokosowe bez pieczenia

Typowy przepis na kulki Rafaello zakłada użycie mleka w proszku. W naszym przepisie pomijamy jednak ten dodatek. Kulki kokosowe bez pieczenia wystarczy przygotować z masła, cukru pudru, cukru wanilinowego, jajek, wiórków kokosowych, migdałów i herbatników.
Weronika Kwaśniak / 08.12.2020 12:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kulki Rafaello bez mleka w proszku - przepis na kulki kokosowe bez pieczenia fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 50
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • 20 dag drobno mielonych wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 170 g herbatników,
  • 50 migdałów.
Przygotowanie:

Kulki Rafaello bez mleka w proszku nie wymagają też pieczenia. Jeśli nie lubisz migdałów, możesz włożyć do środka również orzechy laskowe.

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masa powinna być puszysta.
  2. Pod koniec miksowania dodaj jajka, utrzyj razem.
  3. Wsyp połowę wiórków kokosowych (resztę zostaw do obtoczenia kulek Rafaello).
  4. Wymieszaj, masę na kulki kokosowe bez pieczenia wstaw do lodówki na 60-90 minut, aby się schłodziła.
  5. W tym czasie pokrusz drobno herbatniki - możesz to zrobić w moździerzu albo użyć tłuczka.
  6. Do schłodzonej masy wmieszaj okruchy herbatników
  7. Formuj kulki Rafaello, do środka każdej wkładaj pojedynczy migdał. 
  8. Gotowe kulki kokosowe bez pieczenia obtaczaj w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:
Przepisy na ciasta z kremem
Jak zrobić bezę?
Sernik z kakaową kruszonką
Przepis na krówki domowej roboty

DRUKUJ PRZEPIS