Polewa czekoladowa, przyrządzana zarówno na bazie kakao, jak i gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, doskonale podkreśla smak wszystkich wypieków. Chcąc urozmaicić jej smak, możesz dodać ekstrakt waniliowy, miętowy lub wybrany alkohol - rum lub likier.
Spis treści:
- Szybka polewa czekoladowa
- Polewa czekoladowa z czekolady
- Polewa czekoladowa z kakao
- Polewa z czekolady i jogurtu
- Polewa czekoladowa bez masła
Szybka polewa czekoladowa
Jak zrobić polewę czekoladową, najszybszą na świecie w przygotowaniu? Wystarczy rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i dodać do niej masło.
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - do niewielkiego rondelka nalej wodę i zagotuj. Włóż do środka szklaną miseczkę z czekoladą i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj łyżkę masła.
- Szybka polewa czekoladowa gotowa!
fot. Jak zrobić polewę czekoladową/Adobe Stock, exlusive-design
Polewa czekoladowa z czekolady
Polewa czekoladowa z czekolady jest idealna do tortów.
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
- 4 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść masło.
- Gdy całkowicie się roztopi, zdejmij garnek z ognia i dodaj obie połamane tabliczki czekolady.
fot. Polewa czekoladowa/Adobe Stock, exlusive-design
Polewa czekoladowa z kakao
Polewa czekoladowa z kakao doskonale sprawdzi się do kremów tortowych.
Składniki:
- 80 g kakao,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 5 łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
- Kakao wymieszaj z cukrem pudrem.
- Masło roztop w rondelku, dodaj mleko i stopniowo kakaową mieszankę.
- Zdejmij garnek z ognia i całość porządnie wymieszaj trzepaczką.
Polewa z czekolady i śmietanki
Polewa z czekolady i śmietanki uświetni każde ciasto z owocami. Świetnie nadaje się również do dekorowania korzennych ciasteczek. Jak zrobić taką polewę z czekolady?
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 4 łyżki śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady.
- Miseczkę wyjmij z garnka, postaw na blacie i dodawaj śmietankę, stale mieszając.
fot. Biała czekolada/Adobe Stock, beats_
Polewa czekoladowa bez masła
Polewa czekoladowa bez masła idealnie nadaje się do zdobienia tortów lub eklerek. Skorzystaj z tego przepisu, jeśli dbasz o linię (możesz zmniejszyć jeszcze ilość cukru).
Składniki:
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka przelej wodę. Podgrzej i dodaj cukier puder oraz kakao.
- Wymieszaj całość.
fot. Polewa czekoladowa bez masła/Adobe Stock, Eugene
Zobacz także: