Jak zrobić polewę czekoladową? 5 sprawdzonych przepisów na polewę

Jak zrobić polewę czekoladową fot. Adobe Stock, New Africa
Najprostszą polewę czekoladową zrobisz z ciemnej czekolady i odrobiny masła. Możesz też przygotować ją na bazie kakao lub białej czekolady.
Małgorzata Machnicka / 08.11.2021 10:49
Jak zrobić polewę czekoladową fot. Adobe Stock, New Africa

Polewa czekoladowa, przyrządzana zarówno na bazie kakao, jak i gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, doskonale podkreśla smak wszystkich wypieków. Chcąc urozmaicić jej smak, możesz dodać ekstrakt waniliowy, miętowy lub wybrany alkohol - rum lub likier. 

Spis treści:

  1. Szybka polewa czekoladowa
  2. Polewa czekoladowa z czekolady
  3. Polewa czekoladowa z kakao
  4. Polewa z czekolady i jogurtu
  5. Polewa czekoladowa bez masła

Szybka polewa czekoladowa

Jak zrobić polewę czekoladową, najszybszą na świecie w przygotowaniu? Wystarczy rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i dodać do niej masło.

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - do niewielkiego rondelka nalej wodę i zagotuj. Włóż do środka szklaną miseczkę z czekoladą i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Dodaj łyżkę masła.
  3. Szybka polewa czekoladowa gotowa!

polewa czekoladowa z czekoladyfot. Jak zrobić polewę czekoladową/Adobe Stock, exlusive-design

Polewa czekoladowa z czekolady

Polewa czekoladowa z czekolady jest idea​lna do tortów.

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Gdy całkowicie się roztopi, zdejmij garnek z ognia i dodaj obie połamane tabliczki czekolady.

jak zrobić polewę czekoladową z czekoladyfot. Polewa czekoladowa/Adobe Stock, exlusive-design

Polewa czekoladowa z kakao

Polewa czekoladowa z kakao doskonale sprawdzi się do kremów tortowych.

Składniki:

  • 80 g kakao,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Kakao wymieszaj z cukrem pudrem.
  2. Masło roztop w rondelku, dodaj mleko i stopniowo kakaową mieszankę. 
  3. Zdejmij garnek z ognia i całość porządnie wymieszaj trzepaczką.

Polewa z czekolady i śmietanki

Polewa z czekolady i śmietanki uświetni każde ciasto z owocami. Świetnie nadaje się również do dekorowania korzennych ciasteczek. Jak zrobić taką polewę z czekolady?

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady.
  2. Miseczkę wyjmij z garnka, postaw na blacie i dodawaj śmietankę, stale mieszając. 

przepis na polewę z białej czekoladyfot. Biała czekolada/Adobe Stock, beats_

Polewa czekoladowa bez masła

Polewa czekoladowa bez masła idealnie nadaje się do zdobienia tortów lub eklerek. Skorzystaj z tego przepisu, jeśli dbasz o linię (możesz zmniejszyć jeszcze ilość cukru).

Składniki:

  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka przelej wodę. Podgrzej i dodaj cukier puder oraz kakao.
  2. Wymieszaj całość.

polewa czekoladowa bez masła przepisfot. Polewa czekoladowa bez masła/Adobe Stock, Eugene

Zobacz także:

Redakcja poleca

REKLAMA