Sernik wiedeński z sosem malinowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić sernik? Sernik na zimno lub pieczony - baza 79 przepisów na sernik!

Sernik z brzoskwiniami, sernik wiedeński, sernik krakowski Magdy Gessler... To tylko niektóre pomysły z naszego zbioru!
Weronika Kwaśniak / 24.10.2018 14:02
Sernik wiedeński z sosem malinowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sernik pieczony

Ten rodzaj ciasta możesz przygotować zarówno z twarogu (najlepiej 3-krotnie zmielonego), jak i sera twarogowego z wiaderka lub serka philadelphia. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność wypieku, użyj serek homogenizowany, jogurt grecki lub naturalny. W zależności od zawartości tłuszczu użytego sera, do masy serowej dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka lub mąkę pszenną. Zobacz, jaki rodzaj sernika sprawdzi się dla ciebie najlepiej!

Sernik z brzoskwiniami – możesz wykorzystać owoce z puszki lub świeże. Najczęściej jest przygotowywany w postaci pieczonej, z kruszonką oraz pianką z wierzchu. Jeżeli nie masz ich pod ręką, wystarczy zastąpić je gruszkami lub duszonymi jabłkami.

Sernik z rosą – klasyczny wypiek z pianką bezową, która nakładana jest na wierzch sera. Istotne jest, aby pojawiła się dopiero pod koniec pieczenia sera. Po upływie godziny powinny pojawić się kropelki cukrowej rosy.

Sernik wiedeński – aksamitne i puszyste ciasto pieczone z twarogu mielonego 3-krotnie. Najczęściej spora ilość jajek (około 10) na 26 cm tortownicę sprawia, że jest intensywnie żółty i delikatny. Dobrze ubite białka to warunek sukcesu. Polecany zwłaszcza podczas Wielkanocy i Bożego Narodzenia.

Sernik królewski – kakaowa kruszonka i spód to charakterystyczna cecha tego ciasta. Do masy serowej możesz dodać rodzynki i inne bakalie. To ciężki i zwarty sernik, który może być zrobiony z dowolnego sera. Kolejny faworyt na święta wielkanocne i Boże Narodzenie.

Sernik nowojorski – jak nazwa wskazuje, przepis pochodzi z Nowego Yorku. Przygotuj ser philadelphia lub inny kremowy. Jeżeli jest trudno dostępny, wystarczy połączenie mielonego twarogu z kwaśną śmietaną.

Sernik krakowski – to inaczej sernik z kratką. Wykonasz go na bazie ciasta kruchego z masą serową uzupełnioną o skórkę pomarańczową i inne bakalie. To ciężki wypiek z mielonego sera białego, najlepiej tłustego. Sprawdź przepis Magdy Gessler!

Sernik Izaura – to połączenie masy serowej i ciasta kakaowego z polewą czekoladową. Inna nazwa to cielaczek. Jeżeli chcesz uzyskać puszystsze ciasto, wystarczy użyć ser o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sernik na zimno

Wykorzystaj gęsty ser twarogowy własnoręcznie zmielony, z wiaderka lub kremowy serek typu philadelphia. W zależności od zawartości tłuszczu, należy dodać mąkę ziemniaczaną, żelatynę, agar-agar (w wersji wegańskiej) lub jajka, aby masa była zwarta. To szybki w przygotowaniu deser, który musi pozostać w lodówce przez 2 godziny lub najlepiej przez całą noc. W takim przypadku najlepiej wykonać sernik na zimno dzień przed serwowaniem.

Sernik z musem – zrobisz go na bazie śmietanki z dodatkiem czekolady, wanilii lub mrożonych owoców. Warstwa serowa jest cięższa, dlatego najlepiej, aby pojawiła się na spodzie.

Sernik na herbatnikach – jeden z najbardziej znanych to Chatka Baby Jagi z czekoladową polewą. Jeżeli chcesz zredukować dodatek masła, wystarczy użyć gęstszy ser twarogowy lub wymieszać masę z mąką ziemniaczaną czy kaszą manną.

Sernik bez sera – inna nazwa to ciasto styropian. Możesz użyć jogurt naturalny lub jogurt grecki. Jest szczególnie polecany w przypadku osób na diecie.

Dodatki do bazowej masy serowej

Sernik z wiśniami – inaczej zwany sernikiem japońskim. W klasycznej wersji występuje na spodzie kakaowym na biszkopcie. Masę serową zrobisz z połączenia frużeliny, wiśni w syropie lub owoców z kompotu lub dżemu.

Sernik z truskawkami – tradycyjnie przygotowywany z galaretką, w której zatopione są owoce. Wykorzystaj świeże lub mrożone. Żelatyna w masie serowej utrzyma odpowiednią konsystencję deseru.

Sernik dyniowy – idealne ciasto na Halloween. Wykonasz je z dodatkiem musu dyniowego lub puree, które zrobisz samodzielnie z pieczonej dyni.

Problemy podczas przygotowania każdego rodzaju sernika

Opadanie – głównym problemem jest nieodpowiednie wyciąganie ciasta z piekarnika. Powinno studzić się po upieczeniu w jego wnętrzu z otwartymi drzwiczkami. To zapobiegnie opadaniu.

Brak tężenia – to główny problem pojawiający się w sernikach na zimno. Dodana żelatyna powinna rozpuszczać się w letniej wodzie, by nie stracić właściwości żelujących.

Pękanie – rozwarstwieniu ciasta zapobiegnie naczynie żaroodporne wypełnione wodą i wstawione do piekarnika pod ciasto. Podczas pieczenia para wodna zwilża brzegi i wierzch i chroni przed pękaniem.

Pojawienie się wody – po dodaniu galaretki do sernika bez pieczenia istnieje ryzyko wypływania wody. Jeżeli chcesz temu zapobiec, wystarczy rozpuścić ja w zmniejszonej ilości wody, niż rekomendowana na opakowaniu. Dopiero gdy odpowiednio stężeje, można wylać ją do formy.

Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Sernik krakowski z przepisu Magdy Gessler od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Sernik z migdałami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z migdałami - przepis składniki i przygotowanie
Masz ochotę na kuszący deser? Przetestuj nasz sernik z migdałami!
Sernik kokosowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie
Sernik kokosowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne ciasto w wersji fit: oto smakowity sernik kokosowy!
Sernik piernikowy - przepis video
Sernik piernikowy - przepis video
Przygotuj sernik piernikowy, którego smak i zapach jest kwintesencją świąt!
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Idealny wypiek na bożonarodzeniowy stół: aksamitny czekoladowy sernik z pomarańczami!
Sernik z makiem - przepis video
Sernik z makiem - przepis video
Sernik czy makowiec? Jeśli nie umiesz rozwiązać tego dylematu, przygotuj sernik z makiem!
Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie
Sernik biszkoptowy świąteczny - przepis składniki i przygotowanie
Na Boże Narodzenie z pewnością przygotowujesz sernik: w tym roku wypróbuj ten biszkoptowy!
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Wypiek, który pokochają wszyscy? Puszysty sernik ze śliwkami!
Sernik z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Skorzystaj z bogactwa owoców sezonowych: przygotuj sernik z morelami!
Sernik krakowski - przepis video
Sernik krakowski - przepis video
Typowo polski wypiek? Pyszny sernik krakowski!
Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto z czereśniami - przepis składniki i przygotowanie
Warto wykorzystać bogaty smak owoców sezonowych!
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Ten sernik pokochają wszyscy twoi goście!
Sernik miętowy - przepis składniki i przygotowanie
Sernik miętowy - przepis składniki i przygotowanie
Możesz go ozdobić plasterkami kiwi!
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie
Z posmakiem kawy, wiśni i wiórków kokosowych!
Sernik z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Z waflowymi rurkami i białą czekoladą - ciasto bez pieczenia.
Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Sernik na zimno - egzotyczny przepis
Orzeźwiający, idealny na ciepłe dni!
Sernik z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie
Jeśli chcesz, dodaj też inne bakalie!
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Smak sernika to prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Sernik z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik z jagodami - przepis składniki i przygotowanie
Naprawdę kuszący i nietypowy deser!
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Zamiast wiśni możesz użyć np. jagód.
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny
Połączenie sernika i makowca - wyrafinowana kombinacja smaków.
Sernik wiedeński - przepis na ciasto
Sernik wiedeński - przepis na ciasto
Puszysta delikatność sernika zestawiona z aksamitną słodyczą polewy kajmakowej.
Sernik kawowy z orzechami
Sernik kawowy z orzechami
Na herbatnikowo-owsianym spodzie
Sernik z agrestem - przepis
Sernik z agrestem - przepis
Wypróbuj przepis na sernik z agrestem. Koniecznie!
Sernik z porzeczką - przepis
Sernik z porzeczką - przepis
Czarne porzeczki w nowej deserowej odsłonie!
Sernik z owocami - przepis
Sernik z owocami - przepis
Serniczek z owocami - wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej!
Sernik arbuzowy
Sernik arbuzowy
Inną możliwością jest podanie tego deseru w pucharkach
Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami
Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami
Zyskasz nowy smak, zastępując galaretki pomarańczowe brzoskwiniowymi
Sernik morelowy
Sernik morelowy
Sernik morelowy stanie się hitem twoich deserów!
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Tęczowy sernik na zimno - przepis
Pyszne, kolorowe ciasto dla całej rodziny - sernik na zimno!
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Sernik na zimno na pełnoziarnistym spodzie - przepis
Herbatniki najłatwiej pokruszysz, jeśli włożysz je do bawełnianego woreczka lub plastikowej torebki i będziesz je mocno ugniatać wałkiem do ciasta.
Sernik mandarynkowy - przepis
Sernik mandarynkowy - przepis
Sernik mandarynkowy z brzoskwiniami w galaretce pomarańczowej to zapowiedź wspaniałej wielkanocnej uczty! Sprawdź przespis!
Sernik z bakaliami w czekoladzie - przepis
Sernik z bakaliami w czekoladzie - przepis
Sernik... Kto z nas potrafi sobie wyobrazić święta bez tego pysznego ciasta? To już tradycja, że sernik pojawia się na naszych wielkancocnych stołach!
Sernik z wiśniami - przepis
Sernik z wiśniami - przepis
Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli dodasz łyżkę mąki ziemniaczanej. Zobacz przepis i zajadaj pyszny sernik podczas Wielkanocy!
Sernik żurawinowo-rodzynkowy - przepis
Sernik żurawinowo-rodzynkowy - przepis
Idealny na święta lub rodzinne niedzielne spotkanie!
Sernik wiedeński - przepis
Sernik wiedeński - przepis
Wypróbuj przepis na puszysty, tradycyjny polski sernik bez kruchego spodu.
Sernik ze śliwkami - przepis
Sernik ze śliwkami - przepis
Upieczne ciasto najlepiej zostawić na noc, a galaretką zalać następnego dnia.
Sernik krakowski - przepis
Sernik krakowski - przepis
Sernik krakowski - tradycyjny, z kratką z ciasta i lukrem. Sernik możesz posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Sernik wiedeński z brzoskwiniami - przepis
Sernik wiedeński z brzoskwiniami - przepis
Sernik wiedeński najlepiej smakuje upieczony na cienkim spodzie z półkruchego ciasta. Wierzch sernika możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Sernikowy pucharek z owocami - przepis
Sernikowy pucharek z owocami - przepis
Wypróbuj przepis na pyszny sernikowy pucharek z owocami i galaretką na zimno!
Sernik jagodowy na kruchym spodzie - przepis
Sernik jagodowy na kruchym spodzie - przepis
Sernik jagodowy na kruchym spodzie - sprawdź przepis na puszysty sernik!