Sernik wiedeński - przepis

Wypróbuj przepis na puszysty, tradycyjny polski sernik bez kruchego spodu.
/ 14.02.2013 05:50
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik wiedeński - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 budyń śmietankowy
  • masło i tarta bułka do formy
  • konfitura, np. wiśniowa
Przygotowanie:
  1. Twaróg zmiel (możesz też kupić zmielony, ale zwykle jest rzadszy i wtedy sernik będzie mniej zwarty), utrzyj z żółtkami i proszkiem budyniowym.
  2. Cukier i cukier wanilinowy rozpuść w kremówce, zmiksuj z twarogiem.
  3. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, ostrożnie wymieszaj.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową, na wierzchu rozsmaruj konfiturę. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA