Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 7 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 budyń śmietankowy
- masło i tarta bułka do formy
- konfitura, np. wiśniowa
Przygotowanie:
- Twaróg zmiel (możesz też kupić zmielony, ale zwykle jest rzadszy i wtedy sernik będzie mniej zwarty), utrzyj z żółtkami i proszkiem budyniowym.
- Cukier i cukier wanilinowy rozpuść w kremówce, zmiksuj z twarogiem.
- Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, ostrożnie wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową, na wierzchu rozsmaruj konfiturę. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.