Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag sera twarogowego
- 10 dag sera pleśniowego Blue
- 10 dag śmietany 18%
- 8 dag cukru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- duża dojrzała gruszka
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik z serem pleśniowym!
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
- Papierowy ręcznik złóż poczwórnie i zawiń nim tortownicę.
- Zepnij spinaczem i zmocz wodą.
- Żółtka oddziel od białek.
- W misce blendera wymieszaj śmietanę, ser pleśniowy, żółtka i obraną, pokrojoną gruszkę.
- Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- W dużej misce wymieszaj ser z masą z blendera, dodaj mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą pianę z białek.
- Masę serową przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C, jeszcze raz mocno skrop papier na ściankach tortownicy i piecz jeszcze 50 minut.
- Upieczone ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
- Przed podaniem udekoruj orzechami.
Zobacz więcej przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis