Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Na masę serową:
- 75 dag mielonego białego sera (najlepiej tłustego)
- 5 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 25 dag agrestu
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, schłodź.
- Agrest dokładnie umyj, osącz, usuń szypułki i ogonki.
- Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i upiecz na rumiano (ok. 20 min).
- Masło utrzyj z cukrem dodając kolejno żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Ser zmiksuj z otartą skórką i z masą żółtkową. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Ciasto przykryj 1/3 masy serowej, posyp agrestem. Przykryj, pozostałą masą, wyrównaj. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.