Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na masę serowo-czekoladową:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 10 dag masła
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
- łyżka kakao
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- budyń śmietankowy
- 15 dag śmietany 22%
- opcjonalnie: 25 ml likieru pomarańczowego
Na masę śmietanową:
- 50 dag śmietanki 30%
- 25 dag śmietany 18%
- 10 dag cukru pudru
- łyżka żelatyny
Na wierzch:
- łyżeczka kakao
- 2 pomarańcze
- opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczny sernik czekoladowy z pomarańczami! Zamiast tych owoców, równie dobrze sprawdzą się mandarynki!
- W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich ser i kakao. Zmiksuj na gładką masę.
- Ciągle ubijając, dodaj rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, budyń w proszku, a na koniec śmietanę i likier.
- Wszystko wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Tortownicę o średnicy 26 cm owiń folią aluminiową.
- Masę przełóż do tortownicy.
- Umieść ją w większej formie wypełnionej w 1/3 wodą (owinięcie folią jest koniecznie właśnie po to, aby do tortownicy nie dostała się woda).
Sernik z kandyzowanymi owocami - przepis
- Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody.
- Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej.
- 350 ml śmietanki 30% ubij.
- W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru zachowaj) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
- Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki.
- Pomarańcze obierz i pokrój na kawałki.
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
- Bitą śmietaną udekoruj wierzch sernika.
- Całość oprósz kakao i udekoruj pomarańczą.