Składniki:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 5 dag cukru pudru
- 7 dag mąki
- szczypta proszku do pieczenia
Na masę owocową do sernika morelowego:
- 75 dag moreli
- 15 dag cukru
- 1 łyżka żelatyny
Na masę serową:
- 1,5 łyżki żelatyny
- 50 dag mielonego twarogu
- 15 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- łyżka likieru brzoskwiniowego
- 200 ml kremówki
Przygotowanie:
- Jajka ubij na parze z cukrem pudrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie wymieszaj. Ciasto na tort morelowy przełóż do tortownicy. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C, wystudź.
- Morele pokrój, wsyp do rondla, podlej odrobiną wody. Dodaj cukier, rozgotuj, przetrzyj przez sito. Masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, wyłóż na ciasto, zastudź.
- Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem, wanilinowym, żółtkami i likierem. Połącz z ubitą śmietanką i żelatyną, wylej na masę owocową, zastudź.
- Tort morelowy udekoruj według uznania.