Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 galaretki pomarańczowe
- galaretka czerwona (np. wiśniowa)
- 3 kubeczki serka waniliowego (ok. 20 dag)
- szklanka mleka 2-proc.
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 1/2 szklanki drobnych owoców (np. malin, jagód)
- kilka łyżek pokrojonej drobno czekolady deserowej
Przygotowanie:
- Mleko zagrzej, cały czas mieszając, wsyp galaretki pomarańczowe i rozpuść. Przestudź, dodaj serki, odstaw, aby masa lekko zaczęła gęstnieć. Wtedy dodaj sok, skórkę z pomarańczy i miksuj masę na najwyższych obrotach, aż stanie się puszysta. Rozlej do pucharków i odstaw do lodówki.
- Przygotuj galaretkę czerwoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce opłucz, a brzoskwinie pokrój na kawałki. Ułóż na stężałej masie i zalej gęstniejącą galaretką. Odstaw go lodówki na kolejne 30 minut. Sernik na zimno podawaj posypany czekoladą.